Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel: nové svetelné technológie

Každá automobilka chce priniesť najnovšie technologické prvky do sériovo vyrábaných vozidiel ako prvá. Opel plánuje predstaviť už tretiu generáciu adaptívneho osvetlenia, ktorú používa pod skratkou AFL.

Opel ponúka osvetľovaciu techniku AFL vo všetkých modelových triedach od Astry po Insigniu. Nová generácia však prinesie opäť niečo nové. Novinka by mala rozoznávať prekážky na ceste rovnako, ako vodičove oči.

Do sériovej výroby plánuje automobilka tiež LED technológiu, s ktorou ju už niekoľko rokov „valcuje“ konkurencia. Nová adaptívna osvetľovacia technika však príde s novými funkciami. Systém by mal umožniť sledovať vozovku a usmerňovať svetelný tok presne tam, kde ho chce vodič.

Opel plánuje použiť jednoduchú webovú kameru, ktorá bude snímať vodičove oči. Skenovanie očnej rohovky bude prebiehať až 50-krát za sekundu. Systém potom prekonvertuje informácie pre riadiaci systém AFL.

Opel AFL Opel AFL

Kamera je vybavená aj periférnymi infračervenými senzormi. V praxi bol pre technikov jediný problém: vodičove oči prirodzene hľadajú rôzne body na vozovke a svetelný kužeľ by neustále putoval zo strany na stranu.

Na odstránenie tohto problému vymysleli konštruktéri oneskorený algoritmus, ktorý zaistí plynulý pohyb svetelného lúča. Systém tiež nemusí byť spárovaný s jedným vodičom. Preukázateľne funguje s rôznymi výškami vodičov a rôznymi tvarmi očných rohoviek.

Opel AFL Opel AFL

V prípade odvrátenia zraku z vozovky systém naďalej osvetľuje cestu pred vozidlom v bežnom stretávacom režime svietenia. Súčasný systém AFL+ je v ponuke pre modely Mokka, Cascada, Zafira Tourer, Astra a Isignia.

V kombinácii s prednou kamerou obsahuje systém 10 svetelných funkcií. Variabilné rozloženie svetelného lúča zabezpečuje najlepšie osvetlenie vozovky pri rôznych poveternostných podmienkach. Smer a intenzita natočenia svetiel sa riadia podľa uhlu natočenia volantu a rýchlosti vozidla.

Opel AFL

Ďalším užitočným pomocníkom v systéme je asistent diaľkových svetlometov. S kamerou Opel Eye, integrovanou do vnútorného spätného zrkadla, prepína diaľkový a stretávací režim podľa okolností na vozovke.

V súčasnosti prebiehajú posledné skúšky pre najnovší systém Opel LED matrix light. Tento systém bude tiež spolupracovať s prednou kamerou Opel Eye. Obdobne ako pri iných výrobcoch, Opel LED matrix light bude „vyrezávať“ svetelný kužeľ podľa protiidúcich vozidiel. Do predaja by sa mal dostať v priebehu 18 mesiacov.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov