Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai predstavil štúdiu Santa Cruz a plug-in hybrid

Hyundai na autosalóne v Detroite predstavil zaujímavý koncept vozidla a svoj prvý plug-in hybrid – v modeli Sonata.

Štúdia Santa Cruz je automobil určený do mesta, ale zvládne tiež nespevnené cesty. Vpredu dominuje šesťhranná maska chladiča s kaskádovými linkami a LED hmlové svetlomety. V bočnom profile vyniknú veľké kolesá s pneumatikami Michelin a žlté brzdové strmene Brembo.

Pre ľahký prístup k zadným sedadlám ponúka koncept malé zadné dvere, ktoré sa otvárajú proti predným dverám. Na pohon slúži 2,0-litrový vznetový štvorvalec s výkonom 140 kW (190 k). Automobil má tiež pohon všetkých kolies.

Špeciálne výklopné zadné dvere ponúkajú rozšírené možnosti pri prenose väčších predmetov. Veľkosť úložnej plochy je podobná ako pri strednej veľkosti pick-upu. Automobil má prilákať zákazníkov, ktorí vyhľadávajú úložný priestor, ale nechcú tradičné vany.

Druhou novinkou je plug-in hybridný systém v modeli Sonata. Na pohon slúži spaľovací motor a elektromotor, ktorému dodáva energiu 9,8 kWh lítium-polymérová batéria. Dojazd na výlučne elektrický pohon je 22 míľ (35 km).

Hyundai Sonata plug-iny hybrid

Elektromotor s výkonom 50 kW (67 k) je o 32 % silnejší ako bežne používaný elektromotor v hybridnej verzii Sonaty. Štvorvalcový zážihový motor so zdvihovým objemom 2,0 litra produkuje výkon 112 kW (154 k). Spoločný výkon oboch jednotiek je 150 kW (202 k).

Doba nabíjania batérie je 2,5 hodiny pri použití zásuvky 240 V a 5 hodín v prípade (USA) štandardnej zásuvky 120 V. Priemerná spotreba s nabitou batériou je 3 l/100 km.

MM, Hyundai

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov