Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi reštaurovalo elektrické DKW

Automobilka Audi vznikla fúziou štyroch malých automobiliek. Medzi nimi bola aj značka DKW, ktorá – okrem iného – vyrábala elektrický automobil. Audi jeden taký zreštaurovalo.

Značka DKW je vyhľadávanou medzi zberateľmi, modely s elektrickým pohonom sú ešte vzácnejšie. Malý autobus na elektrický pohon dali do prevádzky na ostrove Wangerooge v Severnom mori.

Automobil DKW Electric Car z roku 1956 je naozaj výnimočným kúskom. V rokoch 1955 až 1962 vyrobil Auto Union v Ingolstadte približne 100 elektrických vozidiel. Spoločnosť sa v tom období zaoberala predovšetkým elektrickými zariadeniami.

Na ostrove Wangerooge sú zakázané automobily so spaľovacím motorom, preto dôvodu je tam elektromobil nenahraditeľným spoločníkom. Model DKW Schnellaster mal pôvodne dvojtaktný motor, no konštruktéri ho vymenili za elektromotor s výkonom 5 kW.

Olovené batérie v podobe dvoch škatúľ mali napätie 80 voltov a kapacitu 200 Ah. Batérie stačili na dojazd 80 km pri rýchlosti 40 km/h. Automobil bol tak určený hlavne do miest a obcí. V súčasnosti sú známe iba 2 takéto zachované vozidlá z približne 100 vyrobených.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov