Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW predstavilo nové svetlá

BMW na výstave elektroniky CES v americkom Los Angels predstavilo nový  laserový typ svetlometov, ktoré ponúka ako príplatkovú výbavu pre model i8. Súčasne predstavilo aj nový typ zadných svetiel.

Dosah najnovších laserových svetlometov je až 600 metrov. V kombinácii s funkciou Selective Beam, ktorá pomôže osvetliť vozovku bez oslnenia protiidúcich vozidiel, ponúka automobilka BMW najmodernejšiu osvetľovaciu techniku v osobných vozidlách.

Svetlomety môžu spolupracovať so systémom Dynamic Light Spot, ktorý pomôže varovať pred osobami a zvieratami v noci až do vzdialenosti 100 metrov. Laserové svetlomety však už fungujú v sériovom vozidle i8, novinkou sú zadné svetlomety na predstavenom modeli M4.

BMW OLED BMW OLED

Koncept BMW M4 Iconic Lights kombinuje laserový typ predných svetlometov s novinkou v oblasti zadných svetiel. Laserové svetlá vpredu je ľahké identifikovať podľa modrých pruhov vnútri telies.

Zadné svetlá sa skladajú z takzvaných OLED segmentov (organické diódy produkujúce svetlo). Nový typ zaberá menej miesta a sú to prvé OLED svetlomety namontované v osobnom vozidle.

BMW OLED BMW OLED

Laserový typ svetlometu spotrebuje o 30 % menej energie, ale vyprodukuje svetelný lúč, ktorý je desaťnásobne silnejší voči bežným halogénovým, xenónovým alebo LED svetlometom. Monochromatické modré svetlo je premenené na biele svetlo, ktoré osvetľuje vozovku.

OLED svetlá majú nižšiu spotrebu energie, čo pomáha znížiť emisie CO2 a spotrebu. Bežný typ LED svetiel má bodový zdroj svetla, OLED produkujú svetlo rovnomerne na celej svojej ploche. OLED prvky sú tenké len 1,4 mm.

BMW OLED BMW OLED

V koncepte M4 Iconic Lights sa OLED svetlomety používajú pre koncové a smerové svetlá. Segmenty OLED sa môžu aktivovať samostatne a vytvoriť tak rôzne svetelné tvary. Zadný tvar svetiel v tvare L je typickým znakom vozidiel BMW, podobne ako predné kruhové svetlomety.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov