Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia vyrobila vlani na Slovensku vyše 323 000 automobilov

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (Kia) opäť prekonala svoje pomyselné hranice, keď jej výrobné linky v roku 2014 opustilo viac ako 323 000 automobilov a 493 000 motorov.

Najobľúbenejším modelom sa stal Kia Sportage, zatiaľ čo najžiadanejším motorom bol benzínový agregát s objemom 1,6 litra. Kia aj v školskom roku 2014/2015 spolupracovala so strednými odbornými školami a univerzitami. Praktické zručnosti si počas práce s najmodernejšími technológiami zdokonalilo 73 študentov. Zároveň siedmi stredoškolskí a šiesti vysokoškolskí študenti využili možnosť zapojiť sa do štipendijného programu.

„Som hrdý na výrobný výsledok, ktorý naša spoločnosť v minulom roku dosiahla. Zároveň sa nám podarilo potvrdiť pozíciu lídra v rámci celej automobilovej skupiny Hyundai Motor Group. Chcem poďakovať všetkým našim zamestnancom za ich kreativitu a zanietenosť pre prácu. Verím, že aj v tomto roku sa nám podarí vďaka novým modelom, ktoré uvedieme na trh, naplno využiť kapacitné možnosti nášho závodu,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Kia 2

Ťažiskovým modelom minuloročnej produkcie sa opätovne stal športovo-úžitkový Kia Sportage, ktorý predstavoval približne 55 % z celkového objemu výroby. Model cee’d, dôležitá súčasť produktového portfólia spoločnosti už od roku 2006, ho nasledoval s 36 %. Trojicu modelov vyrábaných v závode dopĺňa rodinné vozidlo Kia Venga s 9 % podielom. Najdôležitejšími exportnými trhmi závodu v roku 2014 aj naďalej  zostali Ruská federácia (18 %), Veľká Británia (13 %), Nemecko (9 %), Taliansko (6 %) a Španielsko (6 %).

Závod Kia na Slovensku vyrobil viac ako 493 000 motorov, čím mierne prekročil svoju produkciu v porovnaní s rokom 2013. Takmer polovica z nich už tradične smerovala do závodu sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech so sídlom v Českej republike. Najžiadanejším sa stal benzínový agregát s objemom 1,6 litra, ktorý si do svojho vozidla objednalo 22 % zákazníkov. Benzínové motory tvorili viac ako 50 % z celkového objemu vyrobených pohonných jednotiek.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia pomáha študentom stredných odborných škôl zo Žilinského kraja získavať praktické skúsenosti a zručnosti. Od školského roka 2007/2008 už viac ako 530 z nich absolvovalo vo výrobnom závode Kia odbornú prax, čím si zároveň zvýšili svoje šance uplatniť sa na pracovnom trhu. Nadobudnuté teoretické vedomosti prehlbujú najmä v hale na výrobu motorov, montážnej hale, ako aj na oddelení údržby a kvality. Od školského roka 2011/2012 viac ako štyri desiatky stredoškolákov a vysokoškolákov využili možnosť zapojiť sa do štipendijného programu a okrem nových vedomostí získali aj dodatočné prostriedky na financovanie štúdia.

KIA, DK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov