Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európsky trh s novými automobilmi rastie

Európsky trh predaja nových automobilov aj naďalej rástol. V novembri sa tržby zvýšili o 1,3% v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Tempo rastu bolo nižšie ako v predchádzajúcich mesiacoch, keď došlo k poklesu predaja vo Francúzsku (-2,7%) a Nemecku (-1,8%) v porovnaní s novembrom minulého roka.

Pôsobivo rástol predaj v Španielsku (+ 22,0%) v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Spokojnosť s predajom vládla  v Taliansku (+ 5,4%) a vo Veľkej Británii (+ 8,0).

November bol medziročne striedavo úspešný aj pre stredne veľké trhy. Predaje vzrástli v Českej republike (+ 11,3%) a Švédsku (+ 4,6%), ale poklesli v Nórsku (-4,9%), Švajčiarsku (-6,8%), Belgicku (-7,1%), Rakúsku (-7,4%) a Holandsku (-20,0%). Ale v celoročnom porovnaní s rokom 2013 klesali predaje iba v 5 krainách z 29.

Najúspešnejšie značky

Volkswagen zostal jasnou jednotkou s takmer dvojnásobkom predaných kusov v novembri v porovnaní s druhým Fordom, a zaznamenal medziročný nárast o 1,2%. Ford zostal pred Renaultu, ale v medziročnom porovnaní stojí za zmienku zvýšenie predaja francúzskeho výrobcu o 9,2%.

Škoda si obhájila svoje miesto v top 10 s najvyššou hodnotou od začiatku roka (+ 14,2%), hoci predaja v novembri o niečo klesli (-1,4%). Bol to ale dobrý mesiac pre BMW a Mercedes, pretože nové modely mali úspech a tak výrobcovia zvýšili svoje medziročne tržby o 8,2% a 7,3%, respektíve najvyšší nárast medzi top 10 značiek.

Mimo top 10 Jeep viac než zdvojnásobil predaje svojich vozidiel v porovnaní s novembrom 2013, takže to bol vynikajúci mesiac pre Renegade a Cherokee. Nový model Lexus NX crossover pomohol značke zvýšiť predaj až o 68,2%, zatiaľ čo Mitsubishi zvýšilo predaj o 32,1% od začiatku roka vďaka pokračujúcemu úspechu modelu Outlander, ASX a Space Star.

 Top 10 značky

Clipboard01

Najúspešnejšie modely 

Už druhý mesiac v rade má Volkswagen dva modely na čele najpredávanejších automobilov v novembri a aj od začiatku roka:Golf (+ 3,2%) a Polo (+ 12,4%). Renault Clio zostal na treťom mieste aj napriek poklesu (-2,5%) a Ford Fiesta zostal na štvrtom mieste napriek poklesu predaja v novembri (-19,0%) v porovnaní s novembrom minulého roka.  Opel /Vauxhall Corsa zvýšili tržby v novembri (+ 5,6%) a skončili na piatej pozícii. Úspešný bol Peugeot 308 s medziročným nárastom predaja o 70,7%, čo prispelo k výsledku + 60,2% od začiatku roka ako najvyššej hodnoty rastu v Top 10. Škoda Octavia vlajková zostala v Top 10 aj napriek poklesu medziročných tržieb (-9,9%), keď model úspešne pokračoval s nárastom o 23,4% v medziročnom porovnaní.

Clipboard01

 

Brian Walters, Vice President Jato Dynamics, uviedol: “Sme len mesiac od toho, čo by bolo fantastické pre celý kalendárny rok, keď rastú tržby na celom európskom trhu  s novými automobilmi. Aj keď na niektorých z väčších trhov došlo v novembri k spomaleniu predaja, je celkový výsledok doteraz veľmi pozitívny v drvivej väčšine analyzovaných krajinách.

Tržby podľa trhu

Clipboard01

* predbežné údaje

JATO (šr)

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov