Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi využije v Maďarsku geotermálnu energiu

Audi má v maďarskom meste Györ továreň na výrobu automobilov. Neďaleko nej vybuduje geotermálnu elektráreň, ktorá ju bude zásobovať tepelnou energiou. Prevádzka novej elektrárne by sa mala rozbehnúť do roka.

Audi očakáva ročný prínos 82 000 MWh energie. To pokryje približne 60 % celkovej potreby tepla v továrni. Automobilka začala s vŕtaním geotermálneho vrtu, z ktorého bude  tepelnú energiu získavať.

Pre Audi sú energeticky účinné výrobky a výrobné zdroje jednou z priorít. Neustále vyvíja zlepšenia v oblasti životného prostredia prostredníctvom nových druhov pohonov svojich automobilov; geotermálna elektráreň pomôže znížiť nežiaduce účinky továrne na životné prostredie.

Audi Gyor

Na dosiahnutie environmentálnych cieľov využíva Audi v súčasnosti na vykurovanie továrne aj rôzne iné zdroje . Nový zdroj tepla však zlepší sebestačnosť továrne a zníži jej negatívny dopad na životné prostredie v oblasti mesta Györ.

Automobilka podpísala zmluvu na dodávky tepla s maďarskou spoločnosťou DDEnergy. Audi Hungaria zníži novou elektrárňou emisie CO2 o ďalších 19 800 ton za rok.

Plánovaná hĺbka vrtu je 2 400 metrov. Vrtné stroje na jeho realizáciu potrebujú až dva mesiace. Audi ráta s teplotou podzemnej vody blízkou 100 °C. Voda odtiaľ poputuje priamo do tepelných systémov.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov