Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2015: Rinspeed Budii

Rinspeed ako azda prvá automobilka zverejnila informáciu o novinke, ktorú pripravuje na budúcoročný Ženevský autosalňon (marec 2015). Budii má redefinovať vťah človeka a stroja…

Frank M. Rinderknecht, švajčiarsky vizionár, tvrdí, že je čas prestať platiť nehodami za pocit slobody a nezávislosti, ktoré nám jazda autom a najmä jeho vedenie prinášajú. Riešením je autonómna jazda, teda jazda, do ktorej vodič nezasahuje. mala by dramaticky znížiť počet kolízií. No podľa F. M. Rinderknechta, nesmieme ani najdokonalejším strojom slepo dôverovať. Aj ony sa totiž budú zdokonaľovať a “učiť” sa, podobne ako ľudia.

Svoju predstavu o tom, ako by takýo “priateľ na kolesách” mohol vyzerať, vystaví Rinspeed na budúcom Ženevskom autosalóne. Štúdia automobilu budúcnosti s názvom Budii je elektromobil vybavený autopilotom a inými technológiami, rešpektujúcimi potreby užívateľa. Okrem iného bude schopná získavať dáta z okolia a “skúsenosti” ponúkané okolitými vozidlami. Mala by byť schopná automaticky absolvovať každodenné cesty, no napr. cez víkend si ju bude majiteľ môcť šoférovať ako bežný automobil. Citlivé robotické rameno v interiéri umožní manuálne riadenie vodičovi, no tiež spolujazdcovi. Ak nechce šoférovať ani jeden z nich, ovládanie sa jednoducho “uprace” do strednej polohy.

budii_wo_int_dwn

Ako hovorí F. M. Rinderknecht, prechod na autonómne riadenie bude prebiehať v etapách. Ľudia i stroje budú potrebovať istý čas, aby sa mu prispôsobili.

Ženevský autosalón sa uskutoční 5. – 15. marca 2015.

Rinspeed, DK

 

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov