Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová generácia plug-in hybridov od BMW

BMW vyrába plug-in hybridné modely len krátky čas. Automobilka však uvažuje s uvedením novej generácie plug-in hybridov, ktoré by mali byť úspornejšie a výkonnejšie, než súčasná generácia.

Vo francúzskom meste Miramas prezentovalo BMW  novú generáciu radu 3 plug-in hybrid, ktorý predstavili ako prototyp a neskôr sa plánuje jeho sériová výroba. V dlhodobom pláne chce BMW ponúknuť plug-in hybridné modely v celom svojom portfóliu modelov.

Základy plug-in hybridov budú vychádzať z nových modelov BMW i. Hybridné modely, ktoré predstavili v Miramas, majú výkonný spaľovací motor a elektromotor, ktorému dodáva energiu vysokonapäťová batéria.

Plug-in hybrid BMW 3 kombinuje zážihový štvorvalec TwinPower Turbo, dvojnásobný Medzinárodný motor roka a elektromotor, vychádzajúci z technológie BMW eDrive  modelov i3 a i8.

Hybridná technológia je taká flexibilná, že BMW ju môže použiť v prakticky všetkých súčasných modeloch. Výlučne elektrické automobily, ako i3, sú určené do miest a plug-in hybridné automobily sú vhodnejšie aj na dlhšie cesty.

V dlhodobejších plánoch BMW načrtlo spojenie elektromotora s palivovými článkami, ktoré už testujú niektoré iné automobilky. Plug-in hybridné automobily budú hlavným prostriedkom automobilky pre splnenie hranice 100 g CO2 na km aj pri vysokovýkonných modeloch.

Všetky kľúčové komponenty systému eDrive sú vyvíjajú a vyrábajú v Dingolfingu. Nové plug-in hybridné technológie umožnia prijať do továrne 200 nových zamestnancov. V nasledujúcich piatich rokov chce BMW investovať do tohto projektu niekoľko desiatok miliónov eur. Výroba systému eDrive bude v budúcnosti taká komplexná, že jedna výrobná linka bude schopná vyrobiť spoločne elektrické moduly pre BMW i8 a X5. Technológia bude v budúcnosti obsahovať silnejšie elektromotory a batérie s dvojnásobnou kapacitou voči súčasným.

Hnacie systémy v budúcich modeloch ponúknu výkon až 500 kW; kapacita lítium-iónových batérii stúpne až na 20 kWh. Dojazd v elektrickom režime zvýšený až na 100 km umožní podstatne širšie využitie vozidla v móde pohonu výlučne na elektrinu.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov