Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW predstavilo nabíjacie stanice na pouličnom osvetlení

Hlavným nedostatkom elektromobilov, aj značky BMW, je ich krátky dojazd. Každý výrobca sa preto snaží predstavovať nové nabíjacie stanice, aby si užívateľ mohol svoj elektromobil kedykoľvek bez problémov nabiť.

Automobilka BMW v súčasnosti predstavila nový typ nabíjacej stanice. Je umiestnená na stĺpe pouličného osvetlenia – to je jej hlavnou výhodou. Stĺpy pouličného osvetlenia sú prakticky vo všetkých mestách a obciach, čo umožní nabiť si elektromobil na každom parkovisku v jeho blízkosti.

BMW predstavilo novú nabíjacia stanicu počas podujatia Eurocities 2014 v nemeckom Mníchove. V novembri sa tu stretlo vyše 500 delegátov z európskych miest, aby prerokovali inovatívne projekty v oblasti infraštruktúry.

Prvé dva prototypy nabíjacích staníc nainštalovali do areálu BMW Welt. Lampa sa skladá z kombinácie LED osvetlenia a nabíjacej stanice. Projekt je integrovaný do siete BMW i ChargeNow, v rámci ktorej si môžu užívatelia nabiť svoj elektromobil zadarmo.

BMW nabíjacia stanica BMW nabíjacia stanica

Tento projekt je príkladom, ako BMW Group využíva technické znalosti v oblasti elektromobilov a snaží sa ich predstavovať užívateľom. Nová pouličná lampa je vďaka technológii LED energeticky úspornejšia voči bežne používaným pouličným lampám.

Novinka môže byť vďaka modulárnej konštrukcii použitá v rôznych mestách a obciach. Pouličná lampa obsahuje 4 moduly LED, z nich 1 alebo 2 dostatočne osvetlia bočné ulice a obytné zóny.

LED technológia v pouličnej lampe umožňuje presnejšie rozmiestnenie svetelného lúča a menší nežiaduci rozptyl svetla. Z hľadiska ekológie je tak takéto pouličné osvetlenie výhodnejšie a tiež energeticky úspornejšie.

BMW nabíjacia stanica BMW nabíjacia stanica

BMW chce rozvíjať takýto typ nabíjacích staníc spolu s mestom Mníchov, ktoré umožní automobilke nahradiť bežné pouličné osvetlenie novým typom s LED osvetlením a nabíjacou stanicou.

Sieťou BMW i ChargeNow ponúka BMW približne 18 000 nabíjacích staníc po celom svete. Užívatelia s kartou siete BMW i ChargeNow môžu na týchto miestach nabiť svoj elektromobil bezplatne. BMW od začiatku vývoja novej nabíjacej stanice plánovalo jej integráciu do tohto systému.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov