Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Qashqai s najvýkonnejším motorom

Nissan pripravil nový motor pre model Qashqai. Sledujúc trend downsizingu tak bude pre tento crossover najvýkonnejšou pohonnou jednotkou  1,6-litrový preplňovaný zážihový štvorvalec.

Nissan ponúkne nový motor pre Qashqai len chvíľu po uvedení najvýkonnejšej verzie modelu Pulsar. Využíva motor 1,6 DIG-T, ktorý bude poháňať aj najvýkonnejší Qashqai všetkých čias.

V trende úsporných vznetových verzií pre veľké automobily je uvedenie výkonnej maloobjemovej zážihovej pohonnej jednotky istým prekvapením. Nissan sa nevzdáva myšlienky výkonných verzií svojich modelov. S novým motorom bude Qashqai rýchlym automobilom.

Preplňovaná pohonná jednotka so zdvihovým objemom 1,6 litra dosiahne maximálny výkon 120 kW (163 k). Maximálny krútiaci moment 240 Nm je k dispozícii v rozmedzí 2 000 až 4 000 ot./min.

Qashqai s novým motorom zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,1 sekundy, čo je o 0,8 sekundy menej voči doteraz najrýchlejšej verzii. Jeho najvyššia rýchlosť je 200 km/h.

Motor je prepojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a využíva systém Start/Stop. K dispozícii sú 16- a 17-palcové disky kolies. Verzia s pohonom predných kolies spotrebuje podľa výrobcu v priemere 5,8 l/100 km. To zodpovedá hodnote emisií CO2 134 g/km. Motor spĺňa emisnú normu Euro 6. V roli najsilnejšej pohonnej jednotky pre Qashqai nahrádza novinka motor 1,2 DIG-T, ktorý má výkon 85 kW (115 k).

Motor a prevodovka novinky používa olej zabezpečujúci nízke trenie, optimalizované prevodové pomermy a rekuperáciou brzdnej energie pre čo najnižšiu spotrebu. Ako opcii bude prevodovka Xtronic CVT. Bezstupňový automat využíva pri plnej akcelerácii zmeny definovaných prevodových pomerov. V bežnom režime pracuje s plynule meniteľným prevodom. Prevodovka Xtronic CVT tak ponúka spätnú väzbu pri akcelerácii a vysokú kultivovanosť pri nízkom zaťažení. Nový motor bude dostupný od januára 2015 a cena sa bude začínať na 25 490 €.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov