Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Mirai

Toyota v tlačovej správe predstavila svoju predstavu budúcnosti automobilov a nazvala ju Mirai, čo v japončine znamená budúcnosť. Toyota predstavila Mirai na videu deň pred oficiálnym predstavením.

Toyota vyvíja rôzne pohonné systémy, ktoré chce využívať vo vozidlách budúcnosti. Jedným z nich sú palivové články. Takýto pohon využíva aj Toyota Mirai.

Pre Toyotu je Mirai bodom obratu v automobilovom priemysle. Podľa automobilky predstavuje prínos pre svet v podobe bezpečnejšieho, ekologickejšieho a jednoduchšieho vozidla budúcnosti.

Tento automobil má dojazd konvenčného sedanu a natankovanie plnej nádrže nezaberie viac ako 5 minút. Z výfuku pritom vypúšťa len vodnú paru. Predstavitelia automobilky ho označili za vozidlo bez kompromisov.

Štvordverový sedan môže prejsť na jednu nádrž vodíka 300 míľ (480 km). Hlavnou prednosťou vodíkového pohonu sú však emisie, ktoré vypúšťa do ovzdušia – čistú vodnú paru, ktorá je prakticky neškodná.

Predstavitelia Toyoty chcú znížiť závislosť sveta od ropy a zlepšiť životné prostredie. Palivové články v automobile vytvárajú dostatok energie. Toyota Mirai má nízke ťažisko, vďaka čomu bude mať dobré jazdné vlastnosti.

Predstavitelia automobilky prezradili, že vozidlo najazdilo milióny kilometrov na skúšobnej dráhe a prežilo 10 rokov testovania v rôznych podmienkach od treskúcej zimy až po spaľujúce horúčavy v púštnych podmienkach.

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov