Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kolekcia BMW Art Car vo Varšave

BMW pripravilo pre priaznivcov súčasného umenia jedinečnú príležitosť vidieť rôznofarebné modely z dielne bavorskej automobilky. Ide o výstavu umeleckých diel a pomaľovaných automobilov BMW.

Od 23. septembra do 19. októbra môžu milovníci umenia navštíviť výstavu v hlavnom meste Poľska, na ktorej bude BMW prezentovať jedinečné modely. Tieto automobily pomaľovali známi umelci.

V Centre súčasného umenia vo Varšave bude inštalovaných 6 automobilov BMW. Pôjde o vozidlá zo známej zbierky BMW Art Car. Slávni umelci, ktorí skrášlili tieto vozidlá sú: Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Alexander Calder, David Hockney, Jenny Holzer a Jeff Koons.

Iniciátorom vzniku zbierky bol francúzsky automobilový pretekár Hervé Poulain. V roku 1975 požiadal umelca Alexandra Caldera, aby pre neho pomaľoval pretekárske BMW 3,0 CSL. Tento automobil bude tiež súčasťou kolekcie.

BMW Art Car

Roy Lichtenstein pomaľoval v roku 1977 BMW 320i. O dva roky neskôr premenil vozidlo BMW M1 na maliarske plátno Andy Warhol, ktorého korene siahajú na východné Slovensko. O automobile sa vyjadril, že je rýchle a presne taký obraz chcel vytvoriť.

BMW Art Car BMW Art Car

Karosériu BMW 850 CSi pokryl farbami v roku 1995 David Hockney. Zvonka tak predstavoval interiér vozidla, dokonca s umelcovými psami na zadnom sedadle. Maliar chcel prezentovať automobil, ako vyzerá zvnútra.

BMW Art Car BMW Art Car

Americká konceptualistka Jenny Holzer umiestnila na karosériu BMW V12 LMR viacero sloganov, vrátane najslávnejšieho „Protect me from what I want (chráň ma pred tým, po čom túžim). Posledným automobilom, ktorý bude na výstave, je BMW M3 GT2. Toto vozidlo pretekalo v Le Mans v roku 2010. Autorom projektu je Jeff Koons.

Vozidlá BMW nebudú na výstave jedinými exponátmi . Návštevníci budú môcť obdivovať aj diela slávnych umelcov, ako Frank Stella, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M.J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia a Olafur Eliasson.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov