Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové Volvo XC90

Automobilka Volvo už niekoľko mesiacov postupne zverejňuje série fotografií, ktoré znázorňujú budúcu podobu veľkého SUV XC 90. Mesiace špekulácii nad dizajnom exteriéru a interiéru však Volvo ukončilo svetovou prezentáciou nového modelu.

Nové Volvo XC90 kompletne predstavili nedávno. Novinka bude k dispozícii ako 7-miestne SUV s úplne prepracovaným dizajnom exteriéru a interiéru, novými bezpečnostnými technológiami a pokrokovými pohonnými jednotkami.

Nový model je už 3 roky vo vývoji. Automobilku stál celý projekt 11 miliárd amerických dolárov. Pre Volvo to znamená úplne novú kapitolu, ktorú otvoril v roku 2002 prvý model XC90.

V 87-ročnej histórii automobilky je nové XC90 prvým automobilom, ktoré má diagonálne vedenú šípku cez celú chladičovú mriežku. Spolu s novým tvarom LED denných svetiel v tvare ležatého T zavádza novinka nový, osobitý dizajn automobilov Volvo.

Volvo XC90 Volvo XC90

Predná kapota je oproti predchodcovi väčšia. V zadnej časti automobilu nie sú také výrazné zmeny, ako v prednej časti. Nové zadné svetlomety s LED technikou zdobia priestor od strechy do polovice pôdorysu vozidla. V bočnej línii zaujmú nové dizajnové disky kolies, ktoré môžu mať veľkosť až 22 palcov.

Volvo XC90 Volvo XC90

O pohon vozidla sa postará rad dvojlitrových štvorvalcových motorov. Veľkoobjemový motor V8 s najväčšou pravdepodobnosťou novinka nedostane. Vrcholnou motorizáciou nateraz zostane dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s výkonom približne 298 kW (400 k). Emisie CO2 majú podľa automobilky klesnúť na úroveň 60 g/km.

Volvo bolo vždy synonymom bezpečnosti, ani novinka nebude na tom ináč. Nové XC90 disponuje dvoma svetovými bezpečnostnými novinkami. Prvou je balík ochrany pri pohybe automobilu v teréne a druhou je automatické brzdenie pred protiidúcim vozidlom.

Prvý systém monitoruje situáciu pred vozidlom v teréne. Ak zistí hroziaci tvrdý dopad vozidla na povrch, pritiahne bezpečnostné pásy pre minimalizáciu pohybu tiel posádky pri dopade. Druhý systém automaticky zabrzdí vozidlo, ak vodič zmení smer automobilu do dráhy protiidúceho vozidla. Tento prípade často nastane na rušných križovatkách.

Volvo XC90 Volvo XC90

Systém City Safe funguje rovnako, ako v minulej generácii a zastrešuje tak všetky funkcie automatického brzdenia pred prekážkou. Nové bezpečnostné systémy majú znížiť počet usmrtených alebo ťažko zranených osôb vo vozidlách Volvo do roka 2020 na nulu.

V interiéri, ktorý je najluxusnejší od Volva, dominuje dotyková obrazovka. Všetky dôležité systémy a funkcie nového modelu sa ovládajú cez tento displej. Radiaca páka je vyrobená z krištáľového skla, ktoré pochádza z dielne slávnej švédskej sklárskej spoločnosti Orrefors. Tretí rad sedadiel ponúka komfort pre osoby do výšky 170 cm.

Najvýkonnejšia zvuková aparatúra má 1 400 W zosilňovač triedy D a 19 reproduktorov od spoločnosti Bowers a Wilkins. Vo výbave tiež bude jeden z prvých ventilovaných subwooferov v automobiloch. V príplatkovej výbave budú rôzne balíčky, ako napríklad: Urban s 21-palcovými diskami kolies a Rugged s 22-palcovými diskami kolies.

MM, Volvo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov