Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz S500 plug-in hybrid

Najnovší model z dielne Mercedes-Benz, S500 plug-in hybrid, spája v sebe najmodernejšiu hybridnú techniku s vysokou dávkou luxusu. Ide tiež o prvú limuzínu s certifikovanou trojlitrovou spotrebou paliva.

Novinka prichádza ako rozšírenie modelovej palety triedy S. Kombinácia spaľovacieho motora a elektromotora v spája výhody šetrnej prevádzky a tichého chodu vozidla. Spotreba modelu je na úrovni troch litrov na 100 km.

Vozidlo poháňa vidlicový šesťvalec so zdvihovým objemom 3,0 litra. Označenie modelu nezodpovedá presne zdvihovému objemu, ale modelu s porovnateľným výkonom z predchádzajúceho obdobia.

Hybridný systém ponúkne spoločný výkon 325 kW (435 k) a krútiaci moment 650 Nm. Vozidlo je veľmi dynamické , šprint z 0 na 100 km/h zvládne za 5,2 sekundy. Na čisto elektrický pohon prejde automobil 33 km.

Certifikovaná priemerná spotreba podľa výrobcu dosahuje 2,8 l/100km. V tomto údaji je zahrnutá jazda výlučne na elektrický pohon a následné zapnutie spaľovacieho motora. Aj napriek tomu je to veľmi dobrá hodnota na luxusnú limuzínu. Úroveň emisií CO2 je 65 g/km.

Po modeli S400 Hybrid a S300 Bluetec hybrid je novinka tretím hybridným modelom v triede S. Je však prvým, ktorý je možné nabíjať z elektrickej siete. Nabíjacia zásuvka je v pravej časti zadného nárazníka.

Mercedes-Benz sľubuje, že odstráni každú nesprávnu funkciu vozidla do prvých šiestich rokov od kúpy alebo do najazdenia 100 000 km. Celý hybridný systém pracuje výlučne autonómne a nepotrebuje žiadny zásah vodiča. Haptický pedál akcelerátora informuje vodiča pomocou dvojitého impulzu o rekuperácii energie.

Novinka prichádza aj so svetovou premiérou, s rozšírenou predklimatizáciou. V praxi to znamená, že automobil na začiatku klimatizuje na vopred zvolenú teplotu, ak vodič zadá čas svojho odchodu. Umožňuje to elektricky poháňaný kompresor klimatizácie.

Sériová výbava modelu S500 plug-in hybrid je veľmi rozsiahla. Automobil je možné zakúpiť len v predĺženej verzii. V základnom vyhotovení sú LED svetlomety, automatická klimatizácia Thermotronic, vyhrievanie sedadiel vpredu aj vzadu alebo vzduchové pruženie Airmatic.

Príplatková výbava je ešte rozsiahlejšia. Ponúka inteligentný osvetľovací systém LED, asistent nočného videnia, balík komfortu sedenia pre vodiča a spolujazdca, balík tepelného komfortu, panoramatickú posuvnú strechu alebo ozvučovací systém s 24 reproduktormi.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov