Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW: vlastná nabíjacia stanica

BMW i3 a i8 môžu čerpať elektrickú energiu na bezplatných nabíjacích staniciach. BMW na nedávnej konferencii Plug-In 2014 predstavilo svoje vlastné nabíjacie stanice, ktoré budú môcť využívať aj vodiči iných značiek.

Nové nabíjacie stanice BMW i DC Fast Charger vyvinuli inžinieri v spolupráci so spoločnosťou Bosch. Oproti súčasným nabíjacím staniciam majú polovičnú veľkosť, sú cenovo dostupnejšie a umožňujú nabíjať aj vozidlá iných značiek.

Nabíjacia stanica od BMW dokáže nabiť elektromobil BMW i3  za 30 minút až na 80 % z celkovej kapacity batérie. Prvú stanicu vystavili na konferencii Plug-In 2014, ktorá sa konala v americkej Kalifornii. V rámci projektu môžu majitelia modelov i3 nabíjať svoje automobily bezplatne prvých 30 minút až do konca roka 2015.

Bežná rýchlonabíjacia stanica má rozmery asi ako štandardná chladnička. Jej cena je vyše desať tisíc dolárov a spotrebuje veľa elektrickej energie. Automobilky preto vyvíjajú vlastné nabíjacie stanice.

Novinka BMW i DC Fast Charger má rozmery len 79 x 49 x 30 cm. Hmotnosť je iba 45 kg a po prvýkrát je možnosť umiestniť ju na stenu. Tým dokáže ušetriť veľa priestoru, napríklad v parkovacích domoch nákupných centier. Cena nabíjacej stanice je približne 4 500 €.

Rýchlonabíjacia stanica má výkon 24 kW. Prúd dodáva priamo do vozidla, čím je nabíjanie efektívnejšie. Nabíjacia stanica využíva konektor SAE Combo 1, ktorý je štandardom pre rýchlonabíjanie v severoamerickom automobilovom priemysle.

Funkčnosť je zaručená pri teplotách od -45 °C do 85 °C. Veľké automobilky ako Volkswagen, Audi, Porsche alebo Daimler oznámili, že preberú konektor SAE Combo 1 do svojich elektrických automobilov.

V programe ChargeNow DC Fast získajú vodiči BMW i3 prístup k neobmedzenému počtu nabíjaní v dĺžke 30 minút až do konca roka 2015. Túto výhodu si však musia aktivovať tým, že aspoň raz nabijú svoj elektromobil na príslušnej stanici do konca tohto roka. Spoločnosť eVgo rozmiestnila po celej Kalifornii minimálne 100 takýchto rýchlonabíjacích staníc.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov