Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autonómne jazdiace nákladné auto

Premiéra prvého samostatne jazdiaceho nákladného vozidla plná prekvapení.

Úplne samostatnou (autonómnou) jazdou sa vo svetovej premiére predstavilo nákladné vozidlo budúcnosti: Mercedes-Benz Future Truck 2025. Absolvovalo ju na čiastkovom úseku diaľnice A14, v blízkosti nemeckého Magdeburgu, pri úplne realistických jazdných situáciách. Ako okrem iného konštatoval Dr. Wolfgang Bernhard, člen predstavenstva spoločnosti Daimler pre nákladné automobily a autobusy: „Future Truck 2025 predstavuje novú éru v nákladnej automobilovej doprave.“ Najmä po diaľniciach a cestách vyššej triedy autonómne jazdiace nákladné vozidlá môže Daimler, za priaznivých legislatívnych podmienok, sériovo vyrábať už v polovici budúceho desaťročia.

autonom 3
Future Truck 2025 využíva vysoko inteligentný asistenčný systém Highway Pilot (porovnateľný s autopilotom). Systém prepája nákladný automobil s celým okolím: od vodiča a špeditéra až po infraštruktúru a ostatných účastníkov dopravy. Pomocou neho jazdí vozidlo po diaľnici úplne samočinne, rýchlosťou až 85 km/h.

autonom 1


Podľa expertov z ProgTrans nákladná preprava v EÚ narastie v rokoch 2008 až 2025 približne o 20 percent. Takmer tri štvrtiny tovarov budú naďalej prepravované po cestách. Spolkové ministerstvo pre dopravu zároveň (len v samotnom Nemecku) predpovedá zvýšenie nákladnej prepravy zo súčasných 3,7 na takmer 5,5 miliardy ton v roku 2050. Autonómne vozidlá budúcnosti sú spôsobilé znižovať jej náklady a dopady na životné prostredie pri zvyšovaní plynulosti a bezpečnosti. Odbremenia vodičov od monotónnych činností, ktorí tak získajú čas na úlohy, vyhradené pre pracovníkov špedície. Profesia vodiča nákladného automobilu (ktorých začína byť nedostatok) tak bude atraktívnejšia.

M

mercedes-benz.sk (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov