Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Soul EV získala certifikát

Kia Soul EV je prvým automobilom kórejského výrobcu, ktorý má výhradne elektrický pohon. Model získal od asociácie TUV Nord certifikát ISO, ktorý novinku prezentuje ako ekologické vozidlo.

Certifikát od asociácie TUV Nord získal model ako prvý elektromobil od automobilky Kia. Skúšobňa TUV Nord skúmala vplyvy automobilu na životné prostredie a tiež výber materiálov, z ktorých je vyrobený, koľko produkuje emisií a možnosti recyklácie.

Porovnanie modelu Soul EV s jeho vznetovým kolegom je veľmi jasné. Elektrický model emitoval o 39,7 % emisií, ako oxid uhličitý či metán, menej počas celej životnosti vozidla. V porovnaní je zahrnutá aj recyklácia, či materiály automobilu.

Certifikát ISO 14 040, ktorý model Soul EV dosiahol, nie je jediným, ktorý Kia získala. Prvým modelom, ktorý získal certifikát ISO, bol Cee´d v roku 2008. Tento certifikát posudzoval celý životný cyklus vozidla.

Životný cyklus LCA (Life Cycle Assessment) zameraný aj na ochranu prostredia presadzovala Kia vo všetkých nových automobiloch od roku 2006. Proces vývoja produktov Kia má za cieľ minimalizovať ekologickú stopu výrobných operácii.

Kia Soul EV

Šetrnejšie procesy pri výrobe vozidiel Kia majú 5 hlavných krokov. Prvým je aplikácia check-listu pre vyhodnotenie vplyvu vozidla na životné prostredie počas celej jeho životnosti. Druhým je využitie 3D výkresov vo fáze návrhu na overenie recyklovateľnosti.

Tretím krokom je podrobná fyzikálna analýza recyklovateľnosti výrobku počas procesu vývoja. Štvrtým je použitie ekologických materiálov. Posledným krokom je zefektívnenie výrobného procesu prostredníctvom zlepšenia použitia materiálov a zjednodušenia dielov konštrukcie.

Kia Soul EV pre kórejsky a európsky trh certifikát ISO 14 040 už má; vozidlá pre severoamerický trh získajú certifikáciu v auguste. Kia oznámila, že plánuje získať certifikát ISO 50 001 pre všetky svoje modely. Ide o medzinárodný štandard pre plánovanie a implementáciu energetického manažmentu. Továreň Kia v Gwangju tento certifikát získala v roku 2012.

MM, Kia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov