Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat na výstave NGVA Europe

Aj Fiat presadzuje ekologické palivo, stlačený zemný plyn (CNG), ako alternatívu k bežne používaným palivám. Na piatom ročníku výstavy NGVA (asociácia vozidiel ktoré, spaľujúcich zemný plyn) preto prezentoval svoje automobily.

Medzinárodná výstava NGVA v Bruseli sa konala od 7. do 10. júla. Fiat dal k dispozícii svoje modely spaľujúce stlačený zemný plyn (CNG)  Punto a Doblo Cargo. Tieto dva automobily sú najpredávanejšími modelmi s pohonom na CNG.

Fiat od roku 1997, kedy začal s predajom prvého automobilu na CNG, predal vyše 600 000 vozidiel s motormi Natural Power. Tie využívajú okrem CNG aj bežný benzín.

Model Panda Natural Power získal v prestížnej ankete Motor roka cenu Najzelenší motor roka 2013.

Automobilku Fiat vybrali ako zlatého sponzora tohtoročného NGVA Europe. Okrem Fiatu majú modely na CNG v ponuke aj napríklad Volkswagen, Škoda a Opel.

Fiat Panda CNG Fiat CNG

Vystavený Fiat Punto mal motor 1,4 Fire s výkonom 52 kW (70 k). Model Doblo poháňal motor 1,4 T-Jet s výkonom 88 kW (120 k) a model Panda motor 0,9 TwinAir Turbo s výkonom 59 kW (80 k).

Nové motory získali vďaka prepĺňaniu úspornosť a efektivit. S pokračujúcim downsizingom tak majú motory na CNG menší zdvihový objem, vyšší výkon a nižšiu spotrebu paliva. Bi-palivový systém, umožňujúci využitie benzínu a CNG, zahŕňa prispôsobené súčasti palivového systému, sacieho potrubia a vstrekovačov z iného materiálu.

Fiat sa domnieva, že motory na CNG sú v súčasnosti najvhodnejšou technologickou voľbou v uliciach miest  zamorených škodlivými emisiami. V porovnaní s benzínovými pohonnými jednotkami produkujú motory využívajúce CNG v priemere o 23 % CO2 menej. Metán je najčistejšie palivo v súčasnosti a v prípade biometánu je tiež obnoviteľnou surovinou.

MM, Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov