Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen predstavil nový Passat

V hierarchii Volkswagenu stál Passat na najvyššej priečke niekoľko desaťročí. Hoci ho pred pár rokmi preskočil väčší Phaeton, pre veľa zákazníkov je Passat stále tým “naj”, čo môže Volkswagen ponúknuť  za rozumnú cenu.

História modelu Passat sa začala v roku 1973. Novinka dostala pohon predných kolies a pod prednou kapotou mohol mať vznetové motory. Odvtedy si model získal kvantum zákazníkov, ktorých presvedčil o svojich kvalitách.

Ostatná generácia, ktorú Volkswagen označoval kódom B7, bola iba technologickou modernizáciou predchodcu B6. Ten začali predávať už v roku 2005. S malými obmenami tak minulá generácia Passatu zostal na trhu dlhých 9 rokov.

Najnovšiu, ôsmu generáciu, ktorú Volkswagen označil kódom B8, predstavili zástupcovia Volkswagenu v nemeckom meste Postupim. Najúspešnejší automobil všetkých biznismenov v Európe debutoval s novými motormi, nižšou hmotnosťou a novými technológiami.

Dr. Martin Winterk, predseda predstavenstva Volkswagenu, vyhlásil, že Passat zahájil novú éru. Novinku predstavil pred približne 500 hosťami. V priebehu roka pribudne do ponuky aj paket R-Line.

Volkswagen Passat B8 Volkswagen Passat B8

Za rok 2013 predal Volkswagen 1,1 milióna automobilov s názvom Passat v rôznych karosárskych verziách. Patrí tak k najúspešnejším automobilom v strednej triede. Dĺžka vozidla je 4 767 mm, výška 1 782mm a šírka 2 083 mm (so spätnými zrkadlami).

Rozchod kolies vpredu je 1 584 mm a vzadu 1 568 mm. Pohotovostná hmotnosť klesla v priemere o 85 kg. Novinka získala veľa nových technologických systémov. Pred vodičom bude za príplatok veľký Active Info Display, ktorý nahradí bežný analógový prístrojový panel.

Ten môže byť rozšírený o head-up displej. K dispozícii je aj Front Assist City systém s funkciou núdzového brzdenia, Emergency Assist (zastavenie vozidla v prípade núdze), Trailer Assist (pomoc pri manévrovaní s prívesom) a Traffic Jam Assist (asistent pri jazde v kolónach).

Volkswagen Passat B8 Volkswagen Passat B8

Novinka bude k dispozícii s desiatimi motormi s priamym vstrekovaním a preplňovaním turbodúchadlom. Vznetové motory pokrývajú výkonové spektrum od 88 kW (120 k) po 206 kW (280 k). Spĺňanjú emisnú normu Euro 6 a majú systém Start-Stop i regeneráciu brzdnej energie.

V ponuke bude aj plug-in Passat s benzínovým motorom TSI (115 kW), ktorému asistuje elektromotor s výkonom 80 kW (110 k). Spoločný výkon bude 115 kW (211 k) a na výhradne elektrický pohon prejde automobil 50 km.

Predpredaj začne 10. júla. Cena nového Passat na domácom nemeckom trhu štartuje na 25 875 € (sedan) alebo 26 950 € (kombi).

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov