Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW na výstave Rettmobil

V máji sa automobilka BMW predstavila na medzinárodnej výstave Rettmobil v nemeckom meste Fulda. Venovaná bola špeciálnym vozidlám a zariadeniam pre pohotovostné zložky.

Výstava Rettmobil je najvýznamnejším európskym podujatím svojho druhu. Tento rok sa na nej zúčastnilo vyše 450 vystavovateľov. Predstavili najnovšie vynálezy v oblasti záchrannej, požiarnej a vyslobodzovacej techniky.

BMW sa na výstave zúčastnilo so šiestimi modelmi. Hneď pri vchode zaujal model M235i určený pre lekárov rýchlej zdravotnej pomoci. Najvýraznejším exponátom bolo BMW X5 xDrive30d vo verzii pre lekárov rýchlej zdravotnej pomoci.

Na výstave predstavili aj modely aj modely X1 xDrive20d ako požiarne veliteľské vozidlo, X3 xDrive20d ako vozidlo rýchlej zdravotnej pomoci, 325d GT ako lekárske pohotovostné vozidlo a motocykel R 1200 RT.

BMW Rettmobil BMW Rettmobil

Na pohon modelu X5 vybrali šesťvalcový vznetový motor s objemom 3,0 litra a výkonom 190 kW (258 k) s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Mohutný krútiaci moment 560 Nm zabezpečí bezproblémové predbiehanie.

Motocykel BMW R 1200 RT poháňa dvojvalcový boxer s výkonom 92 kW (125 k) a krútiacim momentom 125 Nm. Pre pohotovostné služby je motocykel ideálnym dopravným prostriedkom do každého terénu.

BMW 325d GT má pod kapotou štvorvalcový vznetový motor so zdvihovým objemom 2,0 litra. Preplňovaný twin-turbom ponúka výkon 160 kW (218 k) a krútiaci moment 450 Nm. So 6-stupňovou manuálnou prevodovkou dosiahne 100 km/h za 7,1 sekundy.

Najvýkonnejším modelom je M235i s radovým šesťvalcom a výkonom 240 kW (326 k). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dokáže už za 5,0 sekundy. Pre zasahujúcich veliteľov je to ideálny pomocník pre najrýchlejší presun na miesto určenia.

Posledným exponátom bol model X1. Ten poháňa štvorvalec so zdvihovým objemom 2,0 litra. Maximálny výkon dosahuje 135 kW (184 k). Vďaka vyššiemu posedu sa dá s vozidlom ľahšie manévrovať v sťažených podmienkach.

BMW Rettmobil BMW Rettmobil

BMW v predstavených vozidlách prinieslo aj najnovšie pomocné systémy. Real Time Traffic Infromation je informačný systém založený na technológii TMC. Systém monitoruje diaľnice, hlavné dopravné ťahy a upozorňuje vodičov na možné komplikácie na trase.

Inteligentné núdzové volanie ponúka skrátenie času privolania pomoci a lokalizácie vozidla v prípade nehody. Systém dokáže automaticky zrealizovať hovor prostredníctvom zabudovanej SIM karty v automobile. Vodičovi uľahčí jazdu aj Head-Up displej premietajúci najdôležitejšie údaje priamo do zorného poľa.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov