Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz C: čistý vzduch v interiéri

Aj medzi motoristami je mnoho ľudí, ktorí trpia rôznymi formami alergie. Európska nadácia pre výskum alergií (ECARF) preto podrobila dôkladnému testu novú triedu C. Vďaka tomu sa môže prezentovať najprívetivejším ovzduším vo vozidle vo svojom segmente.

Inštitút ECARF oceňuje certifikátom kvality výrobky vhodné pre alergikov a nepôsobia im zdravotné komplikácie. Značka Mercedes-Benz pritom už 22 rokov analyzuje emisie v interiéri svojich vozidiel.

Najnovšia trieda C je jedným z mnohých vozidiel z dielne Mercedes-Benz, ktoré spĺňajú prísne podmienky inštitútu ECARF. V posledných rokoch sa podarilo získať certifikát kvality aj modelom od triedy A až po najnovšiu triedu S.

Mercedes-Benz je navyše jediný výrobca automobilov, ktorý tento certifikát získal. „Tešíme sa, že vhodnosť našich osobných vozidiel pre alergikov teraz vedecky potvrdila aj nezávislá organizácia. Kontinuálne zvyšovanie kvality ovzdušia v interiéri je totiž u nás už desaťročia dôležitým aspektom vývoja dielov a materiálov,“ konštatoval Dr. Jorg Breuer, riaditeľ certifikácie spoločnosti Daimler AG.

Mercedes-Benz C Mercedes-Benz C

Kvalitou ovzdušia v interiéri sa v súčasnosti zamestnáva vyše 10 expertov. Na budúci rok sa ňou budú zaoberať v novom laboratórnom stredisku v meste Sindelfingen. To tiež zdôrazňuje význam tejto témy.

Už pri navrhovaní interiéru sa kladie dôraz na emisie, ktoré vo vozidle vytvárajú použité dielce. V roku 1996 stanovil Mercedes-Benz interné hodnoty emisií pre materiály v interiéri. Dnes je v databáze vyše 8000 rôznych materiálov schválených oddelením.

Prvé analýzy sa začali vykonávať už v roku 1992. Kontrolou prechádzajú rôzne diely, napríklad: obloženie dverí, sedadiel, strop karosérie či ozdobné prvky. Pre meranie je potrebné správne prostredie a teplota. Ak sa testuje podľa metódy FAT AK 26, musí byť zabezpečená teplota vo výške nosa vodiča 65°C.

Mercedes-Benz C Mercedes-Benz C

Nová trieda C preukázala svoje prednosti tým, že získala uznávaný certifikát ECARF. Všetky materiály testovali aj dermatologicky. Skúmala sa aj prítomnosť inhalačných alergénov. Potom nasledovali testy s osobami trpiacimi astmou. Kritériá ECARF museli dosiahnuť aj peľové filtre klimatizácie v novom a použitom stave.

Práve klimatizácia v novej triede C prispieva k dokonalej klíme na palube vozidla. Príplatková verzia klimatizácie Thermotronic s oddeleným nastavením teploty pre zadnú časť neprivádza vzduch dozadu cez vzduchový kanál, ale disponuje vlastným ventilátorom v stredovej konzole. V tomto segmente tak ide o jedinú skutočnú trojzónovú klimatizáciu.

Novinkou je balík Air balance s aromatizáciou, ionizáciou a výkonnejším filtrovaním. Ionizátor prostredníctvom vysokého napätia vytvorí kyslíkové ióny, čím môže ničiť vírusy a baktérie. Ako jediné vozidlo v segmente ponúka trieda C indikáciu prejazdu tunelom a uzatváranie klapky vzduchu privádzaného do interiéru. Údaje čerpá z dát GPS. Po opustení tunela sa klapka automaticky otvorí.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov