Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Solárna garáž budúcnosti

BMW predstavilo na prezentácii v Los Angeles zaujímavé riešenie parkovania budúcnosti. S novými modelmi i3 a i8 si totiž v budúcnosti budete môcť zakúpiť špeciálny prístrešok so solárnymi panelmi, ktoré dokážu nabíjať váš automobil.

Spoločnosť BMW Group Designworks USA prezentovalo nové možnosti parkovania automobilov. Na prístrešku, pod ktorým bude zaparkovaný niektorý z elektrických alebo plug-in hybrid vozidiel, sú solárne panely. Počas slnečných dní dokážu nabiť automobil zadarmo. Potom sa vznikajúca elektrická energia môže použiť pre elektrické spotrebiče v domácnosti, s ktorou bude prístrešok spojený.

Špeciálne sú aj materiály, z ktorých je prístrešok zhotovený. Okrem uhlíka, použitého na bokoch, je hlavným stavebným materiálom bambus, najmä na vzperách.

BMW solárna garáž BMW solárna garáž

Na streche prístrešku sú solárne panely prekryté kvalitným sklom. Ide o veľmi odolné a priesvitné sklo. Na panely používané v Európe ponúkne výrobca záruku 30 rokov.

Okrem zníženia spotreby elektrickej energie na nabíjanie automobilu sa majiteľ stane prakticky nezávislým od elektrickej energie dodávanej zo siete. BMW i8 s úplne nabitou batériou dokáže prejsť až 37 km na elektrický pohon.

Počas vývoja slnečnej garáže sa dizajnéri snažili nájsť súhru medzi dizajnom a architektúrou. „V prípade olárnej garáže sme sa rozhodli pre jedinečný prístup: základom nie je len vozidlo ale aj jeho zásobovanie energiou,“ povedal Tom Allemeier, zodpovedný za dizajn garáže.

Dcérska spoločnosť BMW, BMW Group Designworks USA, sídli v Kalifornii a prevádzkuje medzinárodnú dizajnérsku sieť štúdií v Európe, Ázii aj Amerike. Spoločnosť pracuje pre BMW aj v rôznych iných odvetviach dizajnu.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov