Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prekonaný rekord

Výrobe automobilov na Slovensku sa v roku 2013 podarilo posunúť vysoko nastavenú latku ešte o kúsok vyššie.

Na Slovensku ešte nikdy nevyrobili za jeden rok viac automobilov ako vlani. Po finálnom spočítaní áut, ktoré zišli z liniek v troch našich automobilkách, je konečné číslo 987 718. Splnili sa tak predpovede odborníkov o raste produkcie. Percentuálne to znamená nárast výroby o 6,6 % za rok 2013 voči roku 2012. V tomto roku predpokladáme, že výroba nevzrastie, ale zostane naďalej vysoko nad hranicou 900 tisíc automobilov. Podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu SR je Slovensko stále svetovým lídrom v počte vyrobených automobilov na 1 000 obyvateľov, svoj rekord (171 v roku 2013) zvýšilo na 182 vyrobených vozidiel.

Dôležitý je export

Firmy, ktoré pôsobia v automobilovom priemysle, produkujú až 26 % celkového slovenského exportu. V reči peňazí je podiel automobilového odvetvia 4,5 miliardy eur na pozitívnom salde SR. „Veľkou bariérou ďalšieho rozvoja je nedobudovaná cestná sieť smerom na východ. Podľa regionálneho rozloženia vidíme, že tri štvrtiny dodávateľov do automobilového priemyslu sú situovaní po Žilinu a Banskú Bystricu,“ povedal na tlačovej konferencii pri príležitosti 20. výročia vzniku Zväzu automobilového priemyslu jeho prezident, Jaroslav Holeček. Počet firiem v segmente sa za uplynulý rok zvýšil z 274 na 316. Pritom až z nich 242 pôsobí v západnej časti Slovenska.

Predaj nových automobilov

V prvom štvrťroku 2014 sa registrácie nových osobných automobilov na Slovensku dostali vždy nad úroveň čísiel z vlaňajška. Pozitívny trend zaznamenali štatistiky už ostatných 5 mesiacov. Motorizácia na Slovensku má veľký potenciál, obmedzuje ju však zaostávajúca infraštruktúra. Za rok 2013 narástol počet automobilov na 1000 obyvateľov na Slovensku na 348. Je to o vyše 7,4 % viac ako v roku 2012 (324).

ZAP SR, ŠR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov