Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Skupina MOL kúpi 208 čerpacích staníc Agip

Petrolejárska Skupina MOL, vlastniaca mnohé čerpacie stanice, rozšíri svoje pole pôsobnosti kúpou nových čerpacích staníc. Dohodli sa na tom v Budapešti s talianskou spoločnosťou ENI.

Skupina MOL, ktorej členom je aj Slovnaft, kúpi 208 čerpacích staníc Agip v Českej Republike, na Slovensku a v Rumunsku. Maloobchodná sieť MOL-u tak vzrastie na takmer 2 000 čerpacích staníc v 11-tich krajinách.

Dohoda, podpísaná v Budapešti, zahŕňa aj kúpu veľkoobchodných aktivít ENI a tiež podiel ENI v spoločnosti Česká rafinérská. Na tú má však pred kúpne právo spoločnosť Unipetrol. Touto transakciou sa zvýši pokrytie čerpacích staníc Skupiny Mol a tiež počet zákazníkov.

„Táto akvizícia je míľnikom v našej stratégii v oblasti maloobchodu v krajinách strednej a východnej Európy. Navyše, Skupina Mol sa stáva druhým najväčším hráčom z pohľadu veľkosti siete čerpacích staníc na českom trhu,“ prezradil Lars Hoglund, senior viceprezident Skupiny Mol pre maloobchod.

V Českej Republike si Skupina Mol výrazne posilní svoje postavenie. Pribudne jej 125 nových čerpacích staníc (ČS). Spolu s 24 ČS Slovnaft, a 125 čerpacími stanicami Pap Oil si zabezpečí vyše 10 percentný podiel na trhu.

Na Slovensku sa maloobchodná sieť rozšíri na 253 čerpacích staníc. Nákupom 41 čerpacích staníc Agipu sa zvýši priemerný predaj palív Slovnaftu na čerpaciu stanicu. V Rumunsku po prevzatí 42 čerpacích Agipu bude Skupina Mol prevádzkovať 189 čerpacích staníc.

Pri dohode so spoločnosťou ENI dohodli na nákupe podielu ENI v Českej rafinérskej. Dokončenie transakcie je ešte podmienené splnením niekoľkých podmienok napríklad súhlasom Protimonopolného úradu.

MM, Slovnaft

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov