Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Shell Eco Marathon: Dvesto futuristických áut o čo najnižšiu spotrebu

Holandský Rotterdam zažije v dňoch 15. až 18. mája 2014 nezvyčajné automobilové preteky: v uliciach mesta bude opäť po roku bojovať vyše 200 futuristických automobilov o titul kráľa úspornej jazdy. Shell Eco-marathon Europe je unikátna súťaž, ktorá v tomto roku oslavuje jubilejný 30. ročník.

Dve stovky tímov sa pokúsia prejsť na inovatívnych vozidlách na liter benzínu, nafty, etanolu, alebo na jednu kilowatthodinu čo najdlhšiu vzdialenosť. Medzi tímami, ktoré sa pokúsia prekonať historický rekord – úžasných 4 896 kilometrov na liter paliva – nebude po druhýkrát chýbať ani slovenský tím študentov bratislavskej STU.

Shell Eco-marathon sa jazdí vo dvoch základných kategóriách – Urban Concept (vozidlá mestského typu) a Prototypy (futuristické vozidlá) – pričom vozidlá majú na výber niektoré zo šiestich druhov palív. Cieľom je prejsť na liter (resp. v prípade elektromobilov na kilowatthodinu) čo najdlhšiu vzdialenosť. Viac ako 3 000 študentov z 26 krajín Európy sa na preteky pripravuje niekoľko mesiacov vývojom a stavbou unikátnych vozidiel. Samotné preteky sa tretíkrát po sebe odohrajú na mestskom okruhu v Rotterdame, ktorý je veľkou výzvou pre všetky tímy. Päť pravoúhlych zákrut vyžaduje osobitné jazdecké umenie s minimálnym brzdením a následnou akceleráciou. Navyše, v tomto ročníku sa bude jazdiť v opačnom smere a tímy sa tak nemôžu spoľahnúť na vlaňajšiu jazdeckú stratégiu.

Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave bude po premiére v roku 2013 už druhýkrát zastupovať tím pod vedením doc. Ľuboša Magdolena z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania Strojníckej fakulty STU. Tím tvoria študenti bakalárskeho, inžinierskeho a doktorandského štúdia fakulty. Minulý rok sa ich automobil dostal do prvej štyridsiatky, ktorá dokázala prísť do cieľa, a nechal tak za sebou vyše 50 vozidiel, ktoré preteky nedokončili. „Tento rok sme sa zamerali na prípravu konštrukčne aj dizajnovo úplne nového vozidla. Zmenili sme karosériu na samonosnú, čím sa naše auto zmenšilo a výrazne odľahčilo,“ vysvetľuje Daniela Welnitzová, kapitánka tímu FME Racing Team.

 „FME Racing Team po minuloročnej premiére urobil obrovský pokrok v konštrukcii vozidla. Prajem im, aby rovnaké zlepšenie dosiahli aj na trati v Rotterdame. Pevne verím, že ich práca bude motivovať ďalšie technické vysoké školy k účasti na tomto jedinečnom podujatí,“ hovorí Petr Šindler, európsky riaditeľ komunikácie súťaže Shell Eco-marathon Europe. 

Shell Eco-marathon  sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaž spája súčasných a budúcich novátorov spolu so širokou verejnosťou zaujímajúcou sa o energetické otázky. V rámci Shell Eco-marathon Europe súťaží budúca generácia inžinierov a vedcov vo veku od 16-25 rokov z 26 krajín vo vlastnoručne navrhnutých a vyrobených vozidlách. Hodnotenie tímu sa vyjadruje prejdenou vzdialenosťou na liter paliva alebo kilowatthodinu.

Shell,  DK

Shell Eco 1

 

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov