Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW bude zvolávať niektoré šesťvalce do servisu

Zvolávacie akcie, zamerané na odstránenie závad vozidiel, neobišli ani bavorského výrobcu. BMW priznali problém s možnou výrobnou chybou motora a bude tak musieť zvolať do servisov takmer pol milióna majiteľov vozidiel.

Dotknutých je približne 489 000 vozidiel, pri ktorých sa môže vyskytnúť problém s motorom. Presná príčina by mala byť v skrutke, ktorú však bližšie nešpecifikovali. Podľa Bernharda Santera, hovorcu BMW, sa vodiči nemusia obávať. Vozidlo aj po prejavení sa problému zostane stále pojazdné a v núdzovom režime s nízkym výkonom ho môže majiteľ pridviezť do najbližšieho servisu BMW.

„Doteraz neboli hlásené žiadne nehody,“ vyhlásil Santer. Porucha sa týka konkrétne 6-valcových jednotiek. Môže sa objaviť vo vozidlách triedy 7, 5, X3 a X5. Tieto automobily totiž využívajú vo veľkom počte práve 6-valcové pohonné jednotky. Bližšia špecifikácia motorov však nebola zverejnená.

V Severnej Amerike sa je celkovo 156 000 vozidiel s možnou poruchou, v Číne dokonca až 232 098 automobilov. Práve preto sa informácie o probléme začali šíriť najprv z čínskeho trhu. Herbert Diesse, vedúci výskumu a vývoja BMW uviedol na tlačovej konferencii, že kvalita vozidiel je stále na „dobrej úrovni.“

Hoci sa počet zvolávacích akcií nezvýšil, počet vozidiel, ktoré sú zvolávané, sa narástol výrazne. „Takéto prírastky sa môžu stať trendom, pretože sa rozširuje štandardizácia technológie a komponentov, ktoré sú používané v celom rade vozidiel,“ uviedol Norbert Reithofer, generálny riaditeľ BMW na brífingu.

Zvolávacím akciám sa nevyhnú ani tie najmenej problematické značky. Automobilka Toyota, ktorá sa v prieskumoch spoľahlivosti vždy objavuje na tých najvyšších miestach, vyhlásila na začiatku mesiaca druhú najväčšiu zvolávaciu akciu celosvetovo. General Motors na začiatku apríla vyhlásili, že bude platiť za zvolávaciu akciu 1,3 miliardy dolárov. Problémom je v tomto prípade spínacia skrinka.

MM, autonews

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov