Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Focus v novom šate

Ford na nedávnom autosalóne v Ženeve predstavil faceliftovaný model nižšej strednej triedy, Focus. Po oficiálnom predstavení sú k dispozícii aj detailnejšie fotografie a informácie. Predaj odštartuje v lete.

Focus sa začne predávať za rovnakú cenu, ako súčasná verzia. Stupne výbavy zostávajú rovnaké: Edge, Zetec a Titanium.

Dizajn automobilu bude obdobný, ako v prípade menšej Fiesty alebo väčšieho Mondea. Ford zosúladil prednú masku v štýle Aston Martin a tým dáva svojim modelom takmer jednotný dizajn. Modernizácia prednej časti je taká dôkladná, až vyvoláva dojem nového modelu. Svetlomety sú po novom predĺžené smerom dozadu, tak isto aj predné hmlovky.

Ford Focus 2014 Ford Focus 2014

Novinkou sú tiež zadné svetlomety, integrované do línií karosérie. V zadnej časti pôsobí nový Focus širším dojmom vďaka vyššej nakladacej hrane batožinového priestoru.

Interiér vozidla dostal nový multifunkčný volant s tromi lúčmi, namiesto doteraz používaných štyroch. Stredová konzola je jednoduchšia, zmizli malé tlačidlá, ktoré boli zložité na ovládanie. Začlenili sa do 8-palcového dotykového displeja. Zvyšné ovládacie elementy klimatizácie prepracovali a zjednodušili.

Nový Focus dostal do príplatkovej výbavy systém SYNC. Je tak prvým vozidlom Ford, ktoré ním môže byť vybavené v rámci Európy. Veľkou výhodou je hlasové ovládanie  navigáciie, stačí povedať mesto, ulicu a číslo domu. O zadanie údajov do navigácie sa postará systém.

Ford Focus 2014 Ford Focus 2014

Modernizácia sa čiastočne odohrala aj pod prednou kapotou. Ford prezentuje, že vznetové verzie sú efektívnejšie o osem percent, zážihové ekvivalenty o 5,5 percenta. Samozrejmosťou je 1,0 litrový trojvalec EcoBoost. Záujemca si však bude môcť vybrať aj silnejšiu alternatívu v podobe 1,5 litrového štvorvalca EcoBoost vo výkonových verziách 110 kW (150 k) a 132 kW (180 k).

Vznetové verzie zastupujú 3 motory so zdvihovým objemom 1,5 litra, 1,6 litra a 2,0 litra. Výkonové rozpätie leží v rozmedzí od 70 kW (95 k) do 110 kW (150k). V oblasti prevodoviek nenastala žiadna zmena, podľa motorizácie bude k dispozícii 5- a 6-rýchlostný manuál a automatická prevodovka ako príplatková výbava. Tá môže byť spriahnutá s ovládacími pádlami pod volantom.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov