Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva: KIA predstavila nový Sportage

Spoločnosť Kia Motors odhalila dlho očakávanú premiéru modernizovaného modelu Sportage. Tento obľúbený model prichádza s niekoľkými vylepšeniami exteriéru, modernejším dizajnovým prevedením interiéru a použitím nových materiálov v kabíne auta.

Vonkajší dizajn sa vyznačuje novým tvarom prednej mriežky chladiča, modernejší vzhľad získali aj zadné LED svetlomety a nový je aj dizajn zliatinových kolies s priemerom 16, 17 alebo 18 palcov. Na streche pribudla anténa v tvare žraločej plutvy. V interiéri modernizovanej Kia Sportage upúta väčšie množstvo kvalitného mäkkého materiálu použitého pri výrobe celej palubnej dosky a hornej časti panelov dverí, novo tvarovanej prístrojovej doske dominuje 4,2-palcový LCD displej a nové sú aj možnosti kombinácie čalúnenia sedadiel s koženým alebo látkovým obložením.

Kia_Sportage_1 Kia_Sportage_2

Aby Kia Sportage zvýšila svoju príťažlivosť pre kupujúcich po celej Európe, do modelového roka 2014 si prináša množstvo nových funkcií. Dostupné funkcie zahŕňajú nový audio systém so 4,3-palcovým farebným dotykovým displejom a s výstupom zadnej parkovacej kamery, nový prémiový zvukový systém Infinity od firmy Harman (prepojený so 4,3-palcovým displejom rádia a navigáciou s rozmerom 7,0 palca) s externým zosilňovačom, subwooferom a siedmymi reproduktormi. Nechýba ani posilňovač riadenia Kia FlexSteer systém, vyhrievaný volant, elektricky ovládané sedadlo vodiča, či nové možnosti pripojenia USB a iPod.

Vynovená Kia Sportage bude kultivovanejšia ako jej predchodkyňa a to vďaka mnohým vylepšeniam, ktorých cieľom bolo minimalizovanie hlučnosti a prenosu vibrácií do kabíny. Zvukovo izolačné sklo čelného okna s tenkou medzivrstvou špeciálneho ochranného filmu výrazne znižuje prenos vonkajšieho aerodynamického hluku.

Ďalšie tri vylepšenia sa tiež týkajú snahy minimalizovať vibrácie – predný rám je teraz namontovaný ku karosérii v tlmiacich úchytoch, predné poloosi majú po úprave rovnaké dĺžky a nové je aj uchytenie prevodovky, ktoré sa teraz vyznačuje väčšou tuhosťou a nižšími rezonanciami.

Zlepšiť jazdné vlastnosti, ovládateľnosť a výkon majú za úlohu aj ďalšie úpravy na podvozku a konštrukcii zavesenia kolies. Modifikovaný predný stabilizátor zmäkčuje jazdu a znižuje nedotáčavosť v zákrutách, zatiaľ čo modifikované tlmiče dodávajú vozidlu lepšiu ovládateľnosť, stabilitu počas jazdy a komfort cestovania. Horné uchytenie tlmičov tiež prešlo úpravou a tak prispieva k nižšej hladine hluku a prenosu vibrácií. Zadné pružiny majú upravenú charakteristiku tuhosti kvôli zlepšeniu stability ťahaného prívesu a jeho účinnejšej kontroly počas jazdy.
Modernizovaný FlexSteer systém výrazne zlepšil reakciu a odozvu riadenia a k lepšej stabilite novej Kia Sportage prispieva aj upravená geometria prednej nápravy. Riadenie má strmšiu charakteristiku o 4,5 % ako pri predchádzajúcej generácii, počet otáčok volantu od dorazu po doraz je teraz 2,7. Nové špecifikácie pneumatík pre všetky 17- a 18-palcové kolesá taktiež prispievajú k lepšej ovládateľnosti počas akýchkoľvek poveternostných podmienok a k vyššej úrovni spätnej väzby riadenia.
V Európe bude Kia Sportage k dispozícii s naftovými alebo benzínovými motormi, šesťstupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou a pohonom predných kolies (2WD) alebo pohonom všetkých kolies (AWD). Pre väčšiu bezpečnosť jazdy je modernizovaná verzia vybavená sofistikovaným systémom elektronickej kontroly stability ESC, zabudovanými systémami na kontrolu stability prívesu a ochrany proti prevráteniu vozidla.

KIA, red

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov