Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Silný štart predajov nových áut v EÚ

Predaje nových áut vzrástli v januári 2014 oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o 4,9 percent, silne vyštartovali najmä modely VW Golf a Škoda Octavia.

Podľa najnovšej analýzy JATO Dynamics predaje nových automobilov v krajinách Európskej únie mali v januári 2014 zdravý nábeh. Zaregistrovalo sa o 44 823 viac nových automobilov než v januári 2013. Už piaty mesiac v rade rastú predaje nových vozidiel v 23 krajinách z 30 sledovaných.
Úspešná „veľká pätorka“
Predaje v januári mali pozitívny štart a rástli na viacerých európskych trhoch, výrazne aj „veľkej pätorky“ – Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Nemecku a Veľkej Británie. Výrazne pribudli nové autá na trhoch Portugalska, Litvy, Maďarska, Írska, Fínska a nezaostávali ani predaje na Slovensku. Iba v siedmich sledovaných krajinách mali predaje nových áut negatívnu tendenciu.
Na čele Volkswagen
Nemecká značka Volkswagen si obhájila prvenstvo na európskych trhoch vďaka nečakanému až 7,8-percentnému nárastu predaja v januáru 2014. Opel/Vauxhall mal pomalší štart a oproti roku 2013 zaznamenal mínusový obrat najmä pre slabšie predaje modelu Astra v Nemecku.
Peugeot (9,4 %) a Renault (3,7 %) to využili na obsadenie tretieho a štvrtého miesta v tabuľke Top 10. Január bol dobrým mesiacom aj pre Ford (8,5 %) a šieste Audi (7,7 %). Mimo Top 10 síce ostali Dacia, Mazda, Škoda a Toyota, ale aj tieto značky výrazne zvýšili svoj odbyt v januári 2014.
Topmodely z Nemecka
Najlepšie sa v januári 2014 predávali modely Golf (+ 28,4 %) a Polo (+ 9,0 %) z automobilky Volkswagen. Ford Fiesta zostúpil z druhého na tretie miesto napriek zvýšenému počtu predaných kusov o 8,4 percenta.
Nová Škoda Octavia vystúpila na 6. miesto vďaka prudkému nárastu predaja o 32,7 percenta pri štarte do nového roku. Audi A3 vyštartoval s najvyšším prírastkom predaja o 83,7 percenta aj vďaka nedávno rozšírenej palety modelov.
Rad ďalších nových automobilov zaznamenal nárast predaja, vrátane nového modelu Peugeot 308 (50,2 %) nového Citroënu C4 Picasso/Grand C4 Picasso (77,5 %) a Seat Leon (59,3 %). Bol to dobrý január aj pre Dacia Sandero (58,0 %) a Duster (35,9 %).
Január bol zaujímavý aj pre model Tesla S, najmä pre jeho kladné a legislatívne podporovanie kvôli nízkym emisiám v Nórsku. Úspešne debutovala aj nová limuzína Maserati Ghibli, ktorá mala vyše 75-percentný prírastok predaja v januári 2014.
Dôvod na optimizmus
Gareth Hession, Vice President of Research JATO Dynamics, komentoval rast tohtoročných predajov na trhoch EÚ nasledovne: “Zaznamenali sme povzbudivý štart predajov do roku 2014 na európskom trhu s novými automobilmi, ktorý vzrástol takmer o 5 percent oproti predchádzajúcemu obdobiu. Automobilový priemysel dokázal vyštartovať lepšie než rok predtým. Počas ostatných piatich po sebe nasledujúcich mesiacoch sa predaj nových vozidiel odpútaval z mínusových pozícií a rástol. Táto skutočnosť a aj to, že na rozhodujúcich veľkých trhoch predaje rastú, nám dáva dôvod na to, aby sme sa do nasledujúcich mesiacov pozerali s optimizmom.“

Zdroj: JATO Dynamics (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov