Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva: Honda s nabrúseným Civicom Type R

Svetovú premiéru má za sebou aj Honda Civic s najexluzívnejším prívlastkom Type R.

Honda Civic Type R Concept približuje vzhľad exteriéru netrpezlivo očakávanej produkčnej verzie Type R. Tá bude v Európe predstavená v priebehu roka 2015.
Nový Civic Type R, ktorý konštruktéri prezývajú skôr „pretekárske vozidlo pre každého“, než „výkonná verzia cestného vozidla“, otvára značke úplne nové obzory. Pôjde o najextrémnejší Civic Type R, aký bol kedy vyrobený. Jeho uhladený a aerodynamický profil je stelesnením výkonu, ale zároveň si zachováva vzhľad cestného automobilu a tiež charakteristické rysy vozidla Type R.

TypeR01

Vonkajší vzhľad vozidla je veľkou mierou podriadený výkonu, ktorý sa v Honde Civic Type R Concept zreteľne odráža. Rad štylistických prvkov navyše plní okrem estetickej aj reálnu funkciu, čo potvrdzujú i výsledky testovaní na známej severnej slučke nemeckého okruhu Nürburgring. Napríklad tvar a sklon výrazného zadného spojleru bol na základe informácií zhromaždených pri traťových skúškach navrhnutý tak, aby poskytoval dodatočnú prítlačnú silu. Horné i spodné mriežky chladiča boli dodatočne zväčšené a spoločne so vzduchovými otvormi v kapote zaisťujú chladenie výkonného motora. Predné i zadné blatníky boli kvôli 20-palcovým kolesám rozšírené a pre optimalizáciu prúdenia vzduchu boli do nich integrované vzduchové výduchy. Všetky tieto prvky spoločne zaisťujú najlepšie možné chladenie, lepšiu priľnavosť a v konečnom dôsledku optimálny výkon.

Hoci podrobnejšie výkonnostné parametre nebudú zatiaľ oznámené, značka Honda už potvrdila, že pripravovaný nový Type R bude prvým európskym modelom, ktorý bude vybavený jedným z úplne nových preplňovaných motorov VTEC TURBO z radu Earth Dreams Technology. Dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s priamym vstrekovaním paliva by mal disponovať vo svojej triede špičkovým výkonom najmenej 280 k a bude spĺňať emisnú normu EURO 6. Napriek tomu, že preplňované motory v európskej ponuke produkčných vozidiel Honda už nejakú dobu chýbajú, spoločnosť technológiu preplňovania neustále aktívne rozvíja ako na pretekárskych tratiach, tak v iných regiónoch. Úspešný návrat značky Honda na Majstrovstvá sveta cestných vozidiel WTCC v roku 2013 priniesol skúsenosti, ktoré významne pomohli pri vývoji nového modelu Type R, pretože vývojový tím mal k dispozícii analýzy a spätnú väzbu ohľadom výkonu a konštrukčných riešení zhromaždených na pretekárskej trati.

Na autosalóne Ženeva 2014 značka Honda tiež predstavila nové informácie o usporiadaní pohonnej jednotky novej generácie modelu NSX, ktorá bude na trh uvedená v roku 2015. Ďalej sú v stánku značky Honda vystavený koncept novej generácie elektromobilu poháňaného palivovými článkami FCEV Concept. Ten tu zažil svoju výstavnú premiéru. Spoločnosť pri príležitosti autosalónu rovnako po prvýkrát potvrdila uvedenie tohto vozidla do predaja na európsky trh začiatkom roka 2016.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov