Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


S65 AMG má obmedzený krútiaci moment na 1 000 Nm

Mercedes-Benz predstavil vlajkovú loď športovo upravenej triedy S. Pod kapotou limuzíny z dielne AMG pracuje 6-litrový motor V12 preplňovaný dvoma turbodúchadlami. Nový model má byť odhalený 20.11.2013 na dvoch autosalónoch naraz – v Tokiu aj v Los Angeles.

Pre tých, ktorým nestačí výkon 585 koní a 900 Nm krútiaceho momentu verzie S63 AMG, máme dobré správy. Mercedes-Benz nahradil 5,5-litrový osemvalec 6-litrovým dvanásťvalcom a výsledkom je S65 AMG. Výkon tohto modelu poskočil na uspokojivejších 630 koní a krútiaci moment je elektronicky obmedzený na 1000 Nm. To by mu na suchej ceste malo zabezpečiť šprint z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy. Maximálna rýchlosť je už ako obvykle obmedzená na 250 km/h, avšak nepochybujeme, že za príplatok bude možné toto obmedzenie posunúť o niečo ďalej.

Najväčšou novinkou je pri S65 AMG prevodovka. Mercedes-Benz dával do extra výkonných strojov svoj päťstupňový automat, pretože nemal inú prevodovku, ktorá by zniesla také veľké sily, aké boli schopné jeho dvanásťvalce produkovať. Nové S65 AMG je však vybavené automatickou prevodovkou AMG’s Speedshift Plus 7G-Tronic so siedmimi prevodovými stupňami, vďaka ktorej má byť nové monštrum od AMG úspornejšie. Mercedes dokonca tvrdí, že jeho motor je najúspornejší V12 na svete. Kombinovaná spotreba auta je podľa Mercedesu 11,9 l/100 km.

Štandardným vybavením nového modelu má byť aj systém odpruženia Magic Body Control upravený podľa AMG, ktorý skenuje vozovku pred autom a automaticky prispôsobuje tlmenie pre optimálne jazdné vlastnosti.

Nové S65 AMG na ceste spoznáte podľa novej mriežky chladiča, odlišných nárazníkov a dvoch zdvojených koncoviek výfuku. Zmeny neobišli ani interiér, ktorý obsahuje špeciálne vybavenie AMG vrátane športových sedadiel a špecifického volantu.

Uvádzacia cena je pre tento model v Nemecku 232 050 € (vrátane 19% DPH).

 

Juraj Hrivnák, ts

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov