Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Moldavsko – Bratislava. Unikátny test Porsche Cayenne (1)

Porsche predstavilo nový a stále veľmi obľúbený model Cayenne. Moderné SUV musí zvládať ohromne veľa funkcií a preto sme neodolali možnosti, podrobiť ho skutočne ťažkej skúške.

 

Pod dlhočizným názvom Porsche Performance Drive sa skrýva už tradičné podujatie, ktorým nemecká automobilka predstavuje niektoré svoje modely. Tento rok prišiel na rad model Cayenne, ktorý si za dlhé roky dobrej služby znova vyslúžil trocha sviežeho vetra: mladíckejšiu, odvážnejšiu, až drzejšiu tvár a trocha novej techniky. Ako inak by sa dalo prémiové SUV z dielne Porsche najlepšie otestovať, ako podrobiť ho skúške ohňom?

Z Moldavska na Slovensko

Dnes (10. júna) sme odštartovali päťdňový test, ktorý má preveriť všetky stránky nemeckého SUV. Z moldavského Kišineva sme sa vybrali na dlhú cestu cez Ukrajinu, Poľsko až na Slovensko. Našu cestu zakončíme na našom domácom okruhu Slovakia Ring.

Prvá etapa

Za prvý deň sme prešli približne 500 km, ktoré dali Cayennu poriadne zabrať. Cesta cez Moldavsko bola veľmi pokojná a nič nám nebránilo prejsť až na ukrajinské hranice. Moldavské cesty síce nie sú potiahnuté vyžehleným nemeckým asfaltom, no Porsche obuté do špeciálnych offroadových pneumatík si so zaplátaným povrchom hravo poradilo. Navyše nám do karát hral aj pozitívny vzťah miestnych autorít k značke Porsche a celému konvoju dokonca aj samotní policajti so zaujatím kývali.

Prvý problém vzniklo až na ukrajinskej colnici, kde si podrobne posvietili na náš slušne vybavený Cayenne Diesel, no suchú nitku nenechali ani na našich cestovných dokladoch. V tom momente sme si s radosťou spomínali na bezhraničné pásmo Európskej únie. Po hodine a pol čakania, papierovania a poškuľovania zvedavých colníkov po najväčšom zástupe Porsche Cayenne, aký sa kedy na moldavsko-ukrajinských hraniciach objavil, sme sa nakoniec dočkali. Závory sa zdvihli a my sme mohli pokračovať v ceste.

Ukrajina neostala svojej povesti nič dlžná. Po tunajších cestách, teda obrovských jamách, sme zatiaľ prešli zhruba 230 kilometrov a musím odhodiť klobúk pred každým autom, ktoré tadeto prejde bez ujmy na zdraví. Nájsť kúsok asfaltu, v ktorom nie je diera vo veľkosti malého auta, je problém. Naše Porsche sa teda má na čo tešiť. Pred nami je ešte poriadny kus cesty.

Cayenne v hlavnej úlohe

Na „expedícii“ Chisinau (Kišinev) – Bratislava jazdia posádky zo Slovenska, Česka, Moldavska, Ukrajiny, dve z Poľska a jedna z Rumunska, Maďarska a Bieloruska. Všetky posádky zhodne jazdia na modeloch Porsche Cayenne Diesel S. Jedným z hlavných cieľov je vyskúšať odolnosť vozidiel (nebude chýbať ani offroadová trať) a snaha o čo najlepšiu spotrebu pri zachovaní bežnej dynamiky jazdy.

Čo nás čaká?

Druhá etapa prebieha v lyžiarskom stredisku Bukovel na Ukrajine. Vozidlá a ich posádky čaká offroadová trať, ktorá má preveriť prejazdnosť terénom a schopnosť podvozka vyrovnať sa s takými podmienkami, do ktorých ich zrejme noví majitelia nebudú tlačiť, no je dobré vedieť, že Cayenne nie je len obyčajné, rozmaznané SUV.

Ako sa nášmu autu darí, či nás svojimi vlastnosťami presvedčilo, zážitky, zvláštne stretnutia i pohľad na krajiny, ktorými prechádzame budeme postupne prinášať na vašej obľúbenej stránke www.automagazin.sk.

Samuel Vanko

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov