Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva: Hyundai sériovo vyrába auto s palivovým článkom

Dňa 26. februára zišiel z výrobnej linky závodu Ulsan automobilky Hyundai biely exemplár modelu ix35 Fuel Cell, čím sa značka Hyundai stala prvým automobilovým výrobcom na svete, ktorý spustil sériovú výrobu automobilu poháňaného palivovým článkom na vodík pre flotilových zákazníkov.

Model ix35 Fuel Cell, konštrukčne vychádza z populárneho SUV segmentu C Hyundai ix35 (na niektorých trhoch predávaného pod názvom Tucson).

Prvý exemplár ix35 Fuel Cell patrí do štartovacej 17-kusovej série určenej pre flotilových zákazníkov z miest Kodaň v Dánsku a Skåne vo Švédsku. Magistrát dánskeho hlavného mesta Kodane dostane 15 kusov ix35 Fuel Cell ako súčasť iniciatívy pre dopravu bez emisií oxidu uhličitého do roku 2025, na základe zmluvy uzavretej v septembri 2012. Dva exempláre ix35 Fuel Cell budú dodané magistrátu švédskeho mesta Skåne.

Hyundai plánuje vyrobiť 1.000 kusov modelu ix35 Fuel Cell do roku 2015, ktoré sa budú prenajímať verejným a súkromným flotilovým zákazníkom, predovšetkým v Európe. Vozidlá sa budú dodávať do miest a regiónov, pre ktoré Európska únia vypracovala mapu zavádzania vodíkového paliva a iniciovala budovanie vodíkových čerpacích staníc.

Stratégia popredných automobilových výrobcov v Európe a USA predpokladá dodávať automobily poháňané palivovým článkom na vodík a budovať vodíkové čerpacie stanice pre prípravu trhu na masovú výrobu automobilov poháňaných palivovým článkom.

Po roku 2015 v nadväznosti na zníženie výrobných nákladov a ďalší rozvoj vodíkovej infraštruktúry Hyundai začne vyrábať automobily poháňané palivovým článkom na predaj súkromným zákazníkom.

Hyundai ix35 Fuel Cell poháňa elektromotor, ktorému dodáva elektrickú energiu palivový článok na vodík. V palivovom článku sa vodík priamo premieňa na elektrický prúd, pričom vzniká ako odpadový produkt voda, ktorá sa ako jediná emisia vo forme pary vypúšťa do ovzdušia. Jazdné výkony a dojazd modelu Hyundai ix35 Fuel Cell sú porovnateľné s verziou poháňanou benzínovým motorom.

Atraktivitu modelu  Hyundai ix35 Fuel Cell vizuálne umocňuje modifikovaný dizajn karosérie s novou maskou chladiča, zmeneným predným nárazníkom a reštylizovanými reflektormi do hmly. V interiéri má  ix35 Fuel Cell štandardne združený prístroj Supervision cluster a navigačný systém so 7-palcovým (17,8 cm) dotykovým monitorom, na ktorom sa zobrazujú aj informácie o fungovaní systému pohonu. Dôležitým prvkom konštrukcie ústrojenstva pohonu je modulárna koncepcia palivového článku – samotného palivového článku, jeho elektronickej riadiacej jednotky a inventora. Vďaka modulárnej koncepcii bolo možné zmenšiť rozmery pohonného ústrojenstva na úroveň benzínového motora, čo zvyšuje produktivitu pri výrobe a uľahčuje údržbu vozidla.

V januári 2013 Hyundai ix35 Fuel Cell získal prestížnu cenu FuturAuto Award za technickú inováciu na autosalóne v Bruseli.

Hyundai ix35 Fuel Cell sa dá natankovať vodíkom za niekoľko minút. Dosahuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 12,5 sekundy a maximálnu rýchlosť 160 km/h. Dojazd na jednu náplň vodíka je 594 kilometrov.

Sériový Hyundai ix35 Fuel Cell je výsledkom vývoja trvajúceho 14 rokov a investícií vo výške niekoľko stoviek miliónov eur do výskumu a vývoja palivového článku, ktorý sa uskutočnil vo výskumnom centre ekologických technológií značky Hyundai v meste Mabuk, Kórea. Skúšobné prototypy absolvovali spolu vyše 3 milióny kilometrov v reálnej premávke na cestách Európy, Kórei a USA.

130226 ix35 Fuel Cell (2)

Prvý sériový Hyundai ix35 Fuel Cell bude vystavený v expozícii značky Hyundai na ženevskom autosalóne v marci 2013.

Hyundai ix35 Fuel Cell – Technické údaje

Dĺžka

4.410 mm

Šírka

1.820 mm

Výška

1.655 mm

Dojazd

594 km

Spotreba paliva

0,95 kg/100 km

Maximálna rýchlosť

160 km/h

Akcelerácia z 0 na 100 km/h

12,5 sekundy

Výkon palivového článku

100 kW

Akumulátorová batéria

24 kWh

Palivo

Vodík (5,6 kg, stlačený na 700 barov)

Výfukový plyn

Vodná para

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov