Opel Omega V8: Na predaj za pár drobných!

Opel Omega u nás v minulosti nebola extra populárna, a doteraz sa tomu čudujem. Na druhej strane ale nebola ani žiadnou raritou a aj teraz ju ešte sem-tam môžete zahliadnuť. Veľký sedan, konkurent napr. BMW 5 s pohonom zadnej nápravy sa už pár rokov teší popularite ako pomerne lacné jazdenie nielen na zimu a príležitostné drifty.

Áčkova, ale aj béčková Omega sa mi vždy náramne páčila. Elegantný dlhý sedan, alebo combi, s najvýkonnejším motorom 3,0 litrovým V6 (211k) by mi vôbec nevadil ani dnes. To auto vyzerá geniálne, keď je znížené a má zaujímavé kolesá. Najsmutnejšie na ňom je, že vám jednoducho mizne pred očami. Pomerne rýchlo ho požiera besná líška – hrdza.

Málokto však vie, že dvojčaťom Oplu z nemeckého Rüsselheimu bol v Amerike aj Cadillac Catera, samozrejme ešte za čias spolupráce z GM, ktorá bola niekedy viac než problematická. Ani tam však Catera nejako výrazne nezabodovala, a Američania dali radšej prednosť klasickej konkurencii, čiže Mercedes E, BMW 5 a Audi A6.

Možno ste nevedeli, ale samotné GM špekulovalo nad ostrou verziou Catery. V podstate to mala byť prezlečená vtedajšia Corvetta s V8 pod kapotou klasickej trojpriestorovej karosérie. Problémom však bol vraj nedostatočný priestor medzi priečkou chladiča a motorovou priečkou . Postavili pár prototypov, ale nakoniec celý projekt vyhodnotili ako nerentabilný.

Lenže, čo sa nedá postaviť vo fabrike, z rôznych dôvodov, to vedia postaviť zruční majstri. Jeden z majiteľov Catery vzal auto do Lingenfelter Performance Engineering. Tam pod kapotu nasúkali LS6 V8 spárovaný so šesťstupňovou prevodovkou Tremer. To zjavne nestačilo, pretože v krátkom čase došlo k swapu motora na LS7. K tomu ešte upravený diferenciál a pruženie. Výkon? Sympatických 530 koní.

Každopádne, zaujímavá je cena. Tá je aktuálne 5 700 dolárov, čo je vzhľadom na diely a čas banálna suma. Škoda poplatkov pri dovoze…Uvidíme, kam sa cena v aukcii vyšplhá.

 

Zdroj: https://bringatrailer.com/

 

cadillac catera v8Opelopel omegaopel omega bopel omega mv6opel omega V8swaptuning
Komentáre (0)
Pridať komentár