Kolekcia BMW Art Car vo Varšave

BMW pripravilo pre priaznivcov súčasného umenia jedinečnú príležitosť vidieť rôznofarebné modely z dielne bavorskej automobilky. Ide o výstavu umeleckých diel a pomaľovaných automobilov BMW.

Od 23. septembra do 19. októbra môžu milovníci umenia navštíviť výstavu v hlavnom meste Poľska, na ktorej bude BMW prezentovať jedinečné modely. Tieto automobily pomaľovali známi umelci.

V Centre súčasného umenia vo Varšave bude inštalovaných 6 automobilov BMW. Pôjde o vozidlá zo známej zbierky BMW Art Car. Slávni umelci, ktorí skrášlili tieto vozidlá sú: Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Alexander Calder, David Hockney, Jenny Holzer a Jeff Koons.

Iniciátorom vzniku zbierky bol francúzsky automobilový pretekár Hervé Poulain. V roku 1975 požiadal umelca Alexandra Caldera, aby pre neho pomaľoval pretekárske BMW 3,0 CSL. Tento automobil bude tiež súčasťou kolekcie.

Roy Lichtenstein pomaľoval v roku 1977 BMW 320i. O dva roky neskôr premenil vozidlo BMW M1 na maliarske plátno Andy Warhol, ktorého korene siahajú na východné Slovensko. O automobile sa vyjadril, že je rýchle a presne taký obraz chcel vytvoriť.

Karosériu BMW 850 CSi pokryl farbami v roku 1995 David Hockney. Zvonka tak predstavoval interiér vozidla, dokonca s umelcovými psami na zadnom sedadle. Maliar chcel prezentovať automobil, ako vyzerá zvnútra.

Americká konceptualistka Jenny Holzer umiestnila na karosériu BMW V12 LMR viacero sloganov, vrátane najslávnejšieho „Protect me from what I want (chráň ma pred tým, po čom túžim). Posledným automobilom, ktorý bude na výstave, je BMW M3 GT2. Toto vozidlo pretekalo v Le Mans v roku 2010. Autorom projektu je Jeff Koons.

Vozidlá BMW nebudú na výstave jedinými exponátmi . Návštevníci budú môcť obdivovať aj diela slávnych umelcov, ako Frank Stella, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M.J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia a Olafur Eliasson.

MM, BMW

Art CarBMW
Komentáre (0)
Pridať komentár