Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové Audi RS3 Sportback: Power v kompaktnom formáte

Horúco zachrípnutý sound, strhujúce zrýchlenie a mocná sila  – päťvalce značky Audi patria medzi legendy. Nový športiak kompaktnej triedy, Audi RS3 Sportback, dosiahne maximálnu rýchlosť 280 km/h.

Pohonný agregát 2,5 TFSI v novom Audi RS 3 Sportback garantuje neskutočnú radosť z jazdy aj vlastnou „hudbou“:  hukot motora z výfuku, pripomínajúci hrdelný hlas či prskanie divej mačky, má základ v rytme zapaľovania päťvalca 1 – 2 – 4 – 5 – 3. To je klasický soundtrack Audi.

Silné päťvalce majú pod štyrmi kruhmi dlhú tradíciu.  V 80-tych rokoch poháňali špeciálne autá na svetových automobilových súťažiach, ale aj sériové modely na špičke konkurenčných modelov. Aj prvý model RS 2 z roku 1994 mal podobný motor. V roku 2009 oslávil päťvalec svoj comeback v modeli Audi TT RS, roku 2011 sa dostal pod kapotu modelu RS 3 Sportback, o dva roky neskôr poháňal model  RS Q3. Roku 2010 zvolili preplňovaný päťvalec za „International Engine of the year“ vo svojej triede.

Audi RS 3 Sportback

Preplňovaný päťvalcový motor s výkonom  270 kW/367 k má zdvihový objem  2480 cm3 – pozoruhodný litrový výkon 108,9 kW/148,0 k. Maximálny krútiaci moment 465 Nm sa dostaví už pri  1 625 ot/min. a zostáva konštantný do 5 550 otáčok. Vďaka tomu trvá špurt z  60 na 100 km/h na štvrtom prevodovom stupni iba 4,1 sekundy,  na piatom prevodovom stupni prejde medzi 80 a 120 km/h len 5,8 sekundy.

Permanentný pohon všetkých kolies quattro prenáša silu motora suverénne na vozovku. Jeho „srdcom“ je elektronicky riadená lamelová spojka na zadnej náprave.  Využíva na Sudi RS 3 prispôsobený softwér, ktorý bleskovo rozdeľuje potrebný moment pohonu na kolesá na prednej a zadnej náprave. V závislosti od štýlu jazdy a priľnavosti kolies na vozovku sa môže preniesťmedzi 50 až 100 percent hnacej sily preniesť na zadnú nápravu.

RS3140016_medium

Interiér nového  Audi RS 3 Sportback má športový vzhľad. Multifunkčný športový volant je obtiahnutý kožou, radiaca páka má tiež špeciálnu športovú úpravu.  Príjemné detaily umocňujú atmosféru dynamiky a neobyčajného luxusu. Do sériovej výbavy patria aj parkovacie senzory. Informačné a asistenčné systémy modelového radu A3 obsahujú samozrejme aj navigačný systém MMI plus.

audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov