Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Blog: Postihnutí milionári

Ak máte peniaze, máte aj moc. A keď chcete, tak aj výhody pre postihnutých.

Ironické, však? Ale je to pravda. Popudom k článku bola situácia, keď som v podzemnom parkovisku videl celkom svižne zaparkovať Range Rover na parkovisku pre postihnutých. Nasledoval rutinný pohyb vodiča, keď s rukou spoza slnečnej clony vytiahol kartičku ŤZP a hodil ju na vrch palubnej dosky. Pozeral som dovnútra, odpoveďou bol slabý úškrn vodiča. Vystúpil mladý pár oblečený vkusne, to musím uznať, a rýchlo zmizli v nákupnom stredisku. Žiaden invalidný vozík, krívanie či iná pohybová indispozícia nebola viditeľná. Pre vodiča, majiteľa auta je to zrejme denná prax.

Pár dní nato obletela Slovensko správa, že raper Separ parkoval na zákaze so sfalšovaným preukazom o výnimke z parkovania. Raperov manažér ho ospravedlnil tým, že vraj bol uvedený do omylu. Neviem síce do akého, keďže pôvodná výnimka sa týkala metrologického ústavu a s metrológiou má známy raper spoločného asi toľko ako americký prezident s dovolenkovým rezortom v Iráne, ale aspoň výhovorka pobavila. Či mu to na polícii prešlo, už netuším.

A nechápem ani motiváciu takéhoto konania. Parkoviská pre telesne ťažko postihnutých slúžia na uľahčenie vystupovania a nastupovania pre ľudí postihnutím, ktoré obmedzuje ich pohyblivosť alebo s vozíkom. Zvládnuť taký manéver nie je jednoduché a ak na vašom mieste už stojí státisícové SUV, musí ísť skutočný invalid parkovať inde. A k výťahom to bude mať ďalej, možno dokonca nedokáže zaparkovať. Už beztak ťažký život bude ešte ťažší lebo existuje arogancia moci a peňazí.

A pointa? Nuž, práve cez víkend sa v rámci jednej talkshow rozprávali o tom, že teraz u mladých boduje „upcyklácia – teda zhodnocovanie starého oblečenia a nakupovanie v second handoch, teda z druhej ruky, že nakupovať 5-eurové tričká je opäť cool. A že mladí na to dbajú vo zvýšenej miere. Osobne by som bol rád, keby sme takéto konanie zbohatlíkov či sfalšované výnimky verejne odsúdili. Vážení, nie ste „cool“, práve naopak, ste duševní mrzáci.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov