Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda rapídne obmedzuje výrobu kvôli nedostatku čipov

Škoda Auto v nasledujúcich týždňoch obmedzí výrobu vo všetkých svojich českých závodoch. Dôvodom je nedostatok čipov pre palubnú elektroniku .

„V súčasnosti predpokladáme, že dostupnosť čipov bude v minimálne 2 týždne obmedzená natoľko, že súvislá výroba už nebude možná,“ uvedená p. Gillichová – hovorkyňa Škoda Auto.

Odbory naďalej presadzujú zaistenie plného denného zárobku, a to nad rámec zákona pre všetkých zamestnancov, ktorých sa táto situácia dotkne. “Opäť sme vyjednali náhradu vo výške 85 % priemernej mzdy,” uviedol odborový predák Jaroslav Povšík. Do priemernej mzdy sa započítavajú tiež mimoriadnej bonusy.

Škoda Enyaq iV: Elektrická vlajková loď

Šéf výroby a logistiky Škody Auto Michael Oeljeklaus v stredajšom rozhovore pre server iHned.cz uviedol, že kvôli nedostatku čipov nemôže automobilka dokončiť až 5000 áut týždenne. Nekompletných vozidiel má firma na odstavných plochách zhruba 33.000. Najviac automobilke chýba riadiaca jednotka ESP v Octavii a jednotky ovládanie okien prakticky vo všetkých modeloch. Dodávky čipov by sa mohli podľa Oeljeklausova odhadu zlepšiť koncom roka.

Problémy majú všetky svetové automobilky. Dopyt po čipoch prevyšuje ponuku, výrobu čipov skomplikovali okrem iného napríklad zimné snehové búrky v Texase, kde tamojší veľkí výrobcovia čipov museli zastaviť alebo obmedziť produkciu. Pod nedostatkom čipov sa podpisuje aj Covid-19.

Urobíme všetko, aby sme autopriemysel udržali pri živote

Do začiatku dvojtýždňovej celozávodnej dovolenky začiatkom augusta firma podľa aktuálneho odhadu kvôli nedostatku dielov vyrobí 50 000 nekompletných vozidiel.  Nedokončené autá Škoda zatiaľ dáva na odstavnej plochy, ktoré majú kapacitu 55 000 vozidiel. V súčasnosti je na nich odstavených 33 000 vozidiel.

Kde všade Škoda vyrába?

Škoda Auto prevádzkuje v Českej republike tri výrobné závody, a to v Mladej Boleslavi, Kvasinách a vo Vrchlabí. Autá vyrába ale aj v Číne, v Rusku, na slovenskom a v Indii, väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstva, ďalej na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi. Pôsobí na viac ako 100 trhoch. V prvom štvrťroku automobilka zvýšila prevádzkový zisk o 46 percent na 448 miliónov eur (zhruba 11,4 miliardy Sk).

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov