Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda CitigoE iV: Elektromobil z „DeNVeru“

Koncom novembra zišiel z výrobnej linky koncernu Volkswagen v Devínskej Novej Vsi, prvý elektromobil Škoda CitigoE iV. Na predmestí hlavného mesta, prezývaného aj „bratislavský DeNVer“, sa tak bude vyrábať druhé vozidlo bez emisií po malom elektromobile VW e-up!

Spoločnosť Škoda tak neďaleko sútoku 9+riek Dunaj a Morava urobila ďalší krok na ceste k elektrifikácii modelovej palety. Päťdverové metské vozidlo s nulovými emisiami Škoda CitigoE iV je prvým modelom značky s batériovým elektrickým pohonom. Za podmienok blízkych bežnej praxi dosahuje dojazd až 260 km (WLTP).

Elektrické vozidlo CitigoE iV malo inak svetovú premiéru 23. mája tohto roku práve počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach. Ako zdroj energie používa elektromobil lítium-ióntovú batériu s využiteľnou kapacitou 32,2 kWh. Tá napája elektrický motor s výkonom 61 kW, ktorého krútiaci moment s hodnotou 212 Nm je k dispozícii už pri rozjazde.

Elektromobil CitigoE iV s pohonom predných kolies sa z nuly na 100 km/h rozbehne za 12,3 s, pružnú akceleráciu zo 60 na 100 km/h zvládne za 7,3 s a maximálna rýchlosť vozidla je stanovená na 130 km/h. Ak je batéria plne nabitá, absolvuje CitigoE iV za podmienok blízkym každodennej prevádzke na jedno nabitie až 260 km. Ako malé bezemisné vozidlo s relatívne štedrou ponukou priestoru pre cestujúcich a ich batožinu je dokonale prispôsobené na mestskú mobilitu.

Pri kompaktných rozmeroch – dĺžke 3597 mm a šírke 1645 mm – ponúka dostatok priestoru pre štyri osoby. Objem batožinového priestoru sklopením operadla zadných sedadiel vzrastie z 250 na 923 litrov. Výrazným vonkajším identifikačným znakom elektrickej verzie vozidla je z väčšej časti uzatvorená a vo farbe vozidla lakovaná maska chladiča. CitigoE iV má okrem toho na zadnej časti nápis Škoda a plakety iV.

Súčasťou sériovej výbavy sú aj svetlomety do hmly a LED-svetlo pre denné svietenie. Novinka do zásuvky jazdí na šestnásťpalcových kolesách z ľahkých zliatin. Škoda ponúka model CitigoE iV výhradne v päťdverovom prevedení a vo výbave Style. Sériovo dodávaný airbag šoféra a vypínateľný airbag spolujazdca, rovnako ako bočné hlavové airbagy Thorax predstavujú vysokú úroveň pasívnej bezpečnosti.

Súčasťou sériovej výbavy modelu CitigoE iV je tiež asistent pre jazdu v pruhoch (tzv. Lane Assist), tempomat, vyhrievanie predných sedadiel, odpadkový kôš v obložení dverí, zadné parkovacie senzory, medzipodlaha v batožinovom priestore, predné hmlové svetlomety s Corner funkciou, vyhrievané čelné sklo, držiak multimediálnych prístrojov a digitálny rádiopríjem DAB. Otázne však je, ako na nový elektromobil zareagujú slovenskí a európski zákazníci. Jeho základná cena totiž prevyšuje čiastku 20.000 eur.

U našich západných bratov v Českej republike má CitigoE iV s batériovým elektrickým pohonom za sebou pôsobivý vstup na trh. Prvých 500 vozidiel z úvodnej série sa vypredalo v priebehu dvoch mesiacov. Spomínané exempláre si objednali tak súkromní, ako aj „fleetový“ zákazníci. Treba však dodať, že na českom trhu získajú zákazníci pri nákupe vozidla navyše ekologický bonus vo výške 30.000 Kč. Tento príspevok môžu využiť podľa vlastného uváženia, napríklad na inštaláciu wallboxu k domácemu nabíjaniu batérie.ň

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov