Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2019: Mercerdes-Benz pokračuje v elektrickej ofenzíve

Jednou z noviniek ženevského autosalónu je aj celosvetová premiéra prvého čisto elektrického veľkopriestorového vozidla v prémiovom segmente - konceptu EQV.

Nie je prekvapením, že automobilka plánuje bezemisnú techniku priniesť aj do segmentu veľkopriestorových automobilov. Tento segment je totiž veľmi perspektívny. Zákazníkov bude loviť nielen medzi rodinami, no uplatnenie EQV nájde aj vo vozidlách slúžiacich na kyvadlovú dopravu viacerých cestujúcich. O tom, že EQV nie je iba štúdiou s otázkou realitou sériovej produkcie napovedá fakt, že stvárnenie konceptu zodpovedá dizajnu aktuálnych modelov.

Koncept EQV je poháňaný kompaktným elektrickým hnacím ústrojenstvom (eATS) s výkonom 150 kW, uloženým na prednej náprave. Energiu mu dodáva lítium-iónový akumulátor, ktorý s kapacitou 100 kWh umožňuje maximálny dojazd 400 km a maximálnu rýchlosť 160 km/h. Koncept možno nabíjať komfortne aj doma, no vyššiu flexibilitu garantuje funkcia rýchleho nabíjania, v rámci ktorej získa za 15 minút energiu na dojazd okolo 100 km.

Vďaka umiestneniu akumulátora do podlahy ponúkne interiér kabíny EQV komfortne veľký priestor. Šesť samostatných sedadiel tak môže plniť úlohu reprezentatívneho vozidla kyvadlovej dopravy, prípadne – s inými konfiguráciami sedadiel – sa stane praktickým rodinným sprievodcom v mestskej premávke, resp. umožní komfortnú prepravu športového alebo outdoorového vybavenia. Extrémnu flexibilitu konceptu EQV predstavuje variant 7- až 8-miestnej verzie pomocou variabilného nastavenia sedadiel a lavíc. Do roku 2022 automobilka pod značkou EQ na trh uvedie desať nových modelov.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov