Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženevské jarné oživenie

Mimochodom, z Bratislavy je to autom asi 1 100 km, teda reálne 12 hodín. Treba rátať s rakúskou a švajčiarskou diaľničnou známkou a vstupným (pre dospelého) 16 CHF.
Novinárske dni sa konajú v utorok a stredu (5. a 6. marca). Auto magazín má samozrejme v Ženeve svojich redaktorov a prináša vám aktuálne spravodajstvo priamo z výstaviska.

Samozrejme, podrobnú reportáž nájdete v najbližšom čísle nášho časopisu.

Prvý novinársky deň otvoril a tlačová konferencia FIA, po nej o 8:00 prišla „tlačovka“ Audi, nasledovali Renault, Bentley, BMW, Lamborhgini… ale viac sa už dočítate nižšie v našej reportáži, ktorú pravidelne dopĺňame tak, ako značky svoje novinky na autosalóne predstavujú…

TOYOTA

Tradičný japonský mega výrobca, úspešný aj u nás, ponúkol vo svohjej expozícii okrem mnohých iných vozidiel aj niekoľko verzíí atraktívneho modelu Supra, hybridné verzie Corolly s niekoľkými druhmi karosérií i zaujímavý variant úspešného hybridu Prius s inteligentným pohonom všetkých kolies.

   

    

     

PEUGEOT

Okrem iných krásnych modelov stánku pod obrovskou plastikou leva bol v centre pozornosti úplne nový kompaktný model Peugeot 208, dokonca už aj v elektrickej verzii. Z ostatných modelov nás zaujala napr. plug-in hybrid verzia vlajkovej lode značky – Peugeot 508.

    

    

BUGATTI

Jednou z oslnivých premiér autosalónu bola nepochybne premiéra fantastického Voiture Noir. 8- litrový 16- valec vyvíja výkon 1 500 koní. Ultimatívne GT, hovoria jeho tvorcovia. S klasickou “podkovou” na prednom čele. Prvý kus predali za 16,5 milióna Eur…

     

PININFARINA

…predstavil azda najúžasnejšieho dravca autosalónu. V nádhernej karosérii je oblečený motor s výkonom okolo 1 900 koní, ktorí túto veľkú krásu vystrelí na stovku za (možno) menej, ako 2 sekundy. Elektrická pohonná jednotka pochádza od slovinskej firmy Rimac. Battista sa má vyrobiť v 150- kusovej sérii za cenu okolo 2,5 milióna €.

    

KIA

Ústredným exponátom expozície značky KIA je celkom nový model KIA e-Soul. Podľa údajov výrobcu má s akumulátorom s kapacitou 64 kWh dosiahnuť dojazd až 450 km (WLTP). Aj vďaka krútiacemu momentu 395 Nm by mal rýchliť z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 7,9 s. Mimoriadnu pozornosť budila aj originálna štúdia KIA E AUTO. Stelesňuje predstavu značky o jej elektrickej budúcnosti. Mala by byť prepojením a zlúčením všetkých súčasných tried. Vďaka elektrickému pohonu je kabína vynikajúco priestorná a priateľská k posádke. Koncept nesie tiež meno Imagine – predstava.

     

     

CITROEN

Tradičná francúzska značky predstavuje pôvabnú štúdiu Citroën Ami 1. Maličkú elektromobil by mohol slúžiť tým, ktorí dnes používajú skútre, celkom mladým i tým najstarším vodičom. Vďaka obmedzenej max. rýchlosti budú, podľa krajín, stačiť na jeho vedenie nižšie stupne vodičských preukazov. Premiéru tu absolvuje tiež vynikajúci model SUV C5 Aircoss a zaujímavosťou je kolekcia modelov venovaná 100. výročiu značky s označením Origins. Výročie pripomína aj niekoľko krásnych veteránov.

    

    

    

BMW
Výstavnú premiéru absolvuje nedávno predstavený nový Rad 7. Celá expozícia sa však nesie v znamení elektrifikácie vozidiel bavorskej značky, najmä štvrtej generácie plug-in hybridných systémov. Nové BMW 7 disponuje systémovým výkonom 290 kW, na stovku zrýchli za cca 5,2 sekundy a v čisto elektrickom režime dokáže prejsť až 58 km. Na stánku nechýba BMW 330e Sedan, či BMW X5 xDrive45e.

     

     

     

RENAULT
Francúzska automobilka predstavila najnovšiu verziu úspešného kompaktného modelu Renault Clio s novým interiérom a modernizovaným vonkajškom. Pozornosť budí aj nová verzia malého modelu Twingo, s “prísnejšou“ prednou časťou a novou konektivitou.

    

     

MERCEDES – BENZ

V obrovskej expozícii priťahujú pozornosť predovšetkým tri premiéry: CLA Shooting Brake, nový model GLC a štúdia elektrického vanu EQV. Obrovský záujem je nepochybne predzvesťou úspechu aj na automobilovom trhu.

    

     

ŠKODA

Absolútnym “ťahákom” expozície je nádherná štúdia elektrického SUV Vison iV a už realistický model Škoda Kamiq, o ktorom sme informovali podrobnejšie už minulý týždeň.

     

      

AUDI
Audi predstavilo, podľa očakávania, štúdiu elektrického SUV Q4, ktorého sériová výroba by sa mala začať na konci roku 2020.

BENTLEY
Stredobodom pozornosti v stánku tejto luxusnej značky sa stalo hyper luxusné a hyper rýchle SUV Bentayga Speed. Vylepšený motor W 12 s výkonom okolo 470 kW rozbehne tento luxusný tank až na 306 km/h a na stovku za 3,9 s. Nechýbal ani phľad do nádhernej histórie značky.

    

LAMBORGHINI

Ústredným exponátom je nádherné Lamborhini Huracan Evo Spyder so skladacou strechou. Tento drak má výkon 640 k, 600 Nm krútiaceho momentu, stovku dosiahne za 3,1 s a maximum 325 km/h. Tomu sa povie vietor vo vlasoch!

      

Článok sme priebežne aktualizovali !

Dalibor Klíma, Ženeva   foto: autor, archív (1)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov