Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Priekopníci zo Sunderlandu

Výrobný závod značky Nissan v Sunderlande je domovom modelov Qashqai, Juke aj Leaf

Do Spojeného kráľovstva som koncom mája zavítal vďaka pozvánke od Nissanu a okrem modernizovaného modelu Qashqai som si mohol detailne prezrieť aj výrobný závod v meste Sunderland. Celodennú prehliadku fabriky tématicky zastrešoval práve aktuálne najúspešnejší model značky Nissan a to najmä preto, že prvý Qashqai tu z výrobnej linky zišiel už pred takmer 18-timi rokmi. Dozvedel som sa napríklad, že aktualizácie spojene s faceliftom si vyžiadali investíciu do výroby vo výške 30 miliónov libier. Mimochodom, to znamená, že Nissan už do závodu celkovo investoval takmer 6 miliárd libier. 

Nová vízia

Modernizovaný Qashqai sa na výrobné linky dostáva v čase, keď Nissan naplno rozbieha svoju víziu EV63Zero. Ide o plán japonskej automobilky pre budúcnosť výroby automobilov v Sunderlande, pričom cieľom je vyrábať elektrické autá a vysokonapäťové akumulátory za použitia výhradne energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.

Viackrát počas mojej návštevy odzneli slová typu: nulové emisie pri výrobe, nulové emisie počas jazdy. S víziou EV63Zero súvisí aj záväzok Nissanu, že do roku 2030 bude vyrábať už len plne elektrické osobné autá. Konkrétne v závode v Sunderlande by to mali byť modely Qashqai, Juke a Leaf. 

Nissan Qashqai ako ikona 

Prvá generácia úspešného SUV bola navrhnutá, skonštruovaná a vyrobená v Británii koncom roka 2006. Popularita modelu Qashqai následne viedla k rekordnej produkcii v domácom výrobnom závode – dokonca s najväčšími ročnými objemami v histórii britského automobilového priemyslu. Nissan dnes v Spojenom kráľovstve priamo zamestnáva viac ako 7-tisíc ľudí, ktorí sú rozdelení do viacerých tímov.

Konkrétne ide o dizajnové centrum v Paddingtone v Londýne, technické centrum v Cranfielde v Bedfordshire, výrobný tím v Sunderlande, centrum náhradných dielov v Lutterworthe a marketingový tím v Rickmansworthe. Ak by som k tomuto číslu pripočítal aj celý dodávateľký reťazec v rámci Veľkej Británie, narátal by som ďalších 30-tisíc pracovných miest. 

Nissan Qashqai prešiel modernizáciou, z toho predku odpadnete!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov