Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


USA rapídne zvyšuje clá pri elektromobiloch z Číny

Zvýšia sa aj clá na dovoz počítačových mikročipov, solárnych článkov, batérií, kritických minerálov, zdravotníckych produktov, niektorých výrobkov z ocele a hliníka, stavebných žeriavov a na mnoho ďalších položiek

Spojené štáty zvýšia clá na dovoz elektromobilov z Číny z 25 na 100 percent. Vyššie clá na elektromobily a niektoré ďalšie tovary začnú platiť už tento rok, pri inom tovare až postupne v nasledujúcich dvoch rokoch. Biden uviedol, že Čína zaplavuje globálny trh lacným tovarom, ktorého ceny držia umelo nízko. Svojím oznámením riskuje spor s Pekingom vo volebnom roku, kedy sa snaží presvedčiť Američanov o správnosti svojej hospodárskej politiky. Práve v ekonomike má totiž Biden veľmi nízke preferencie, uviedla agentúra Reuters.

Biden zachová clá, ktoré zaviedol jeho republikánsky predchodca Donald Trump. Zároveň zvýšia clá ostatné. Biely dom pritom odkazuje na podľa neho neprijateľné riziká pre ekonomickú bezpečnosť Spojených štátov. Podľa Bidena ju ohrozujú práve obchodné praktiky Číny, ktoré sú podľa amerického prezidenta nekalou konkurenciou.

Nové opatrenia ovplyvnia dovoz čínskeho tovaru v objeme zhruba 18 miliárd dolárov ročne. Spojené štáty vlani podľa amerických štatistikov doviezli z Číny tovar celkom za 427 miliárd dolárov, ich vývoz do Číny potom dosiahol 148 miliárd dolárov. S Čínou majú obchodný deficit už desiatky rokov, vo Washingtone je to ale čoraz citlivejšia téma. Čína je za Spojenými štátmi druhou najväčšou ekonomikou sveta.

Predstavitelia Bidenovej administratívy uviedli, že ich opatrenia sú “starostlivo zacielené”, spojené s domácimi investíciami, prerokované s blízkymi spojencami a že nie je pravdepodobné, že by viedla k zhoršeniu inflácie. Práve vysoká inflácia v posledných dvoch rokoch nahnevala amerických voličov a ohrozuje Bidenovu snahu o znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie. Prezidentské voľby sa v USA konajú tento rok v novembri.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov