Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MINI Aceman – Najnovší člen novej rodiny

MINI oslavuje premiéru prvého crossoveru v segmente prémiových malých vozidiel. MINI Aceman kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s čo najväčším priestorom pre cestujúcich a s plne elektrickým pohonom.

MINI Aceman kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s čo najväčším priestorom pre cestujúcich a s plne elektrickým pohonom. Výsledok ukazuje súčasnú interpretáciu základnej vízie klasického Mini vynálezcu Sira Aleca Issigonisa: maximálne využitie priestoru na minimálnom pôdoryse v kombinácii s moderným konceptom pohonu. Progresívny dizajn nového MINI Aceman poskytuje priestor pre päť pohodlných sedadiel na dĺžke vozidla len o niečo viac ako štyri metre. MINI čerpá z inovatívnych technológií na vylepšenie interiéru s pohlcujúcim digitálnym užívateľským zážitkom, zatiaľ čo čisto elektrický pohon modelu MINI Aceman dáva nový impulz charakteristickému MINI pocitu z motokáry. Tradičné hodnoty značky v kombinácii s modernými asistenčnými systémami a charakteristickým dizajnom vytvárajú cestu pre budúcnosť čisto elektrického MINI.Nové MINI Aceman, ktoré meria na dĺžku iba o čosi viac ako štyri metre, poskytuje päť sedadiel a všestranný batožinový priestor s objemom 300 litrov, pričom možnosti variability umožňujú individuálne zväčšenie tejto kapacity až na 1 005 litrov. S predpokladaným dojazdom až 406 kilometrov podľa testovacieho cyklu WLTP je MINI Aceman perfektne vybavené na lokálnu bezemisnú mobilitu, a to aj za hranicami mesta.

Nový dizajnový jazyk Charismatic Simplicity

Celá nová rodina vozidiel automobilky MINI sa vyznačuje jasným, redukovaným dizajnom, ktorý dáva rôznym modelom moderný vzhľad a vyžaruje bezprostrednú istotu. Minimalistický dizajnový štýl modelu MINI Aceman výrazne vyjadruje aj jeho progresívny charakter.

Expresívny crossover s kompaktnými proporciami

Športový crossover MINI so svojou výraznou prednou časťou, robustnými kontúrami a atletickým postojom stelesňuje agilitu a sebaistý vzhľad. S dĺžkou 4,07 metra, šírkou 1,75 metra a výškou 1,50 metra sa MINI Aceman veľkostne nachádza medzi modelmi MINI Cooper a MINI Countryman.

Vďaka aerodynamickej prednej časti, krátkym previsom a funkčnému dvojpriestorovému dizajnu, dostal charakteristický princíp dizajnu značky Clever Use of Space (Šikovné využitie priestoru) nový, výrazný charakter, zatiaľ čo plne elektrický pohon otvára dizajnu vozidla celý rad sviežich možností. Kreatívne využitie priestoru zaisťuje, že nový model MINI Aceman je v mestskej premávke agilný a svižný a zároveň poskytuje dostatok priestoru pre cestujúcich.

Na plynulých povrchoch vyniknú expresívne a elegantné farby karosérie. Všestranný a dobrodružný charakter modelu MINI Aceman zdôrazňujú štandardne dodávané strešné lyžiny, vizuálne zvýraznené kolesá vo veľkostiach od 17 do 19 palcov a ochranné lišty proti podbehnutiu na prednej, zadnej aj bočných častiach vozidla.

Dizajn prednej časti modelu MINI Aceman prináša výrazný vzhľad a nanovo ukazuje typické dizajnové prvky značky MINI, ako sú výrazné svetlomety a charakteristická predná maska. Jej prepracovaný osemuholníkový tvar stavia na tradičnom základnom motíve šesťuholníka. Okraj mriežky chladiča modelu MINI Aceman zasahuje do spodnej lišty v prednom nárazníku. V novej striebornej farbe Vibrant Silver, alebo vo vysoko lesklej čiernej farbe Jet Black, dostala predná maska veľmi kontrastné akcenty, vďaka čomu možno nový crossover okamžite identifikovať.

Svojím individuálnym dizajnom podčiarkujú hranaté LED svetlomety charakteristický vzhľad modelu MINI Aceman v rámci modelovej rodiny MINI. Ich tvar ladí s čistotou dizajnu kapoty s jej precíznymi líniami, ktoré dodávajú prednej časti vozidla osobitý charakter. Prvky denných svetiel LED svetlometov možno prepnúť do troch rôznych režimov, čo podčiarkuje expresívny charakter tohto nového člena rodiny MINI.

Výrazný dizajn karosérie s pútavými detailmi

Klasické trojdielne členenie karosérie, grafické prvky okolo okien a strechy prešli viacerými úpravami. Rovný prechod medzi karosériou vozidla a sklenenými plochami optimalizuje aerodynamické vlastnosti vozidla v súlade s myšlienkou redukcie len na to podstatné. Ploché integrované kľučky dverí zdôrazňujú progresívny vzhľad modelu MINI Aceman, zatiaľ čo diagonálne obrysy karosérie pod A-stĺpikmi odzrkadľujú záhyby zvarov klasických modelov Mini v prednej časti bočných panelov. Harmonické povrchy a horizontálne línie medzi blatníkmi vytvárajú zaujímavú líniu pásu a dodávajú karosérii vozidla nezameniteľný dynamický nádych. Výrazne tvarované a dozadu pretiahnuté ostré blatníky predstavujú v rámci rodiny MINI úplne jedinečný prvok modelu MINI Aceman. Prahové lišty matnej čiernej farby dotvárajú dizajn bočnej časti smerom k vozovke a ich tvar sa prenáša aj do oblasti dverí, vďaka čomu má karoséria vozidla štíhly, vzpriamený a atletický vzhľad.

Zadná časť vozidla odráža čistotu dizajnu s veľkými horizontálnymi plochami, ktoré zdôrazňujú široký a stabilný postoj vozidla. Aerodynamicky skosené a stiahnuté zadné okno zaisťuje výraznú, mohutnú časť ramien, efekt, ktorý ešte viac zdôrazňuje predĺžený strešný spojler. Typické vzpriamené zadné svetlá MINI rámujú stredné partie zadnej časti vozidla. Zadné matrix svetlá s tromi výraznými grafikami rôznymi spôsobmi zvýrazňujú charakter modelu MINI Aceman. Široký, tmavý rám na spodnom okraji zadného nárazníka a ochranná lišta proti podjazdu integrovaná v strede vytvárajú športové proporcie, čím podčiarkujú všestranné vlastnosti modelu z kategórie crossover.

4 individuálne verzie výbavy

MINI Aceman je k dispozícii v štyroch rôznych výbavách. Na prednej ploche bočného prahu sa nachádza podlhovastý odznak odkazujúci na príslušnú verziu výbavy. Výbava Essential predstavuje maximálnu čistotu a redukovaný celkový vzhľad, pričom zvýrazňuje niektoré funkčné časti, ako napríklad logo v novom striebornom vyhotovení Vibrant Silver. Vo výbave Classic si zákazníci môžu zvoliť kontrastnú strechu a vonkajšie spätné zrkadlá v čiernej, alebo bielej farbe. Predná maska dostala vysoko lesklú čiernu farbu, zatiaľ čo vnútorný povrch masky chladiča a nárazník používajú farbu karosérie.

Výbava Favored rozširuje individuálne expresívne schopnosti modelu MINI Aceman o voliteľnú charakteristickú viacfarebnú strechu kombinovanú s bielymi krytmi zrkadiel a rámom mriežky chladiča striebornej farby Vibrant Silver. Maximálny športový šmrnc nového crossoveru sa prejavuje najmä vo výbave JCW. Inšpirovala sa motoristickým športom a má svoj vlastný charakteristický dizajn prednej aj zadnej časti. Predná maska dostala rám a špecifické logo JCW vo vysoko lesklej čiernej farbe, zatiaľ čo kontrastná strecha v červenej farbe Chili a červené pruhy na kapote podčiarkujú celkový mohutný vzhľad. Zadná časť dostala oveľa svalnatejší tvar a obloženie po celom obvode vo vysoko lesklej čiernej farbe.

Možnosti výbavy exteriéru dostupné pre MINI Aceman dopĺňajú rôzne aerodynamické dizajny diskov kolies vo veľkostiach od 17 do 19 palcov.

OLED displej s vysokým rozlíšením pre moderný komfort jazdy

Okrúhly OLED displej s inovatívnymi technológiami výrazne zvyšuje kvalitu interiéru. Centrálna prístrojová doska s priemerom 240 mm sa vyznačuje mimoriadne plochým dizajnom a kvalitným skleneným povrchom. Inovatívny operačný systém MINI Operating System 9 umožňuje intuitívne ovládanie všetkých jazdných funkcií dotykom, alebo hlasom. Jednotka MINI Interaction Unit, centrum ovládania komfortu a zážitkov, sa ovláda podobne ako smartfón.

Všetky údaje o vozidle sa zobrazujú v modernom a minimalistickom grafickom štýle, pričom rýchlosť a stav batérie sa výrazne zobrazujú v hornej časti displeja priamo v zornom poli vodiča. Klepnutím na zobrazenie rýchlosti sa otvorí veľký rýchlomer na celú obrazovku, ktorý sa jasne zameriava na zážitok z jazdy. Ostatné miniaplikácie sa zobrazujú v podobe miniatúr v ponuke Domov naľavo a napravo od aktuálnej funkcie ponuky. Možno ich posunúť do stredu a vybrať pomocou horizontálneho posúvania. V spodnej oblasti OLED displeja možno kedykoľvek priamo vybrať položky menu Navigácia, Médiá, Telefón a Klíma.

Typické MINI: nový dizajn historickej lišty s prepínačmi

V klasickom Mini posilnila emocionálne spojenie medzi vodičom a vozidlom lišta s prepínačmi v strede kokpitu. MINI čerpá z tohto charakteristického detailu výbavy, aby prenieslo históriu značky do najnovších modelov. Najdôležitejšie jazdné funkcie (parkovacia brzda, volič prevodovky, tlačidlo štart/stop, prepínanie zážitkového režimu, ovládanie hlasitosti) sú v MINI Aceman priamo dostupné prostredníctvom piatich individuálne navrhnutých prepínačov. To znamená, že netreba žiadny ďalší volič prevodovky, čo vytvára priestor pre praktické a priestranné úložné možnosti v stredovej konzole. Okrem držiakov na poháre sa tu nachádza aj prídavná priehradka na bezdrôtové nabíjanie smartfónov.

Plne elektrický a úsporný

MINI Aceman je k dispozícii výhradne s plne elektrickým pohonom, ktorý umožňuje mobilitu bez lokálnych emisií. Úsporný elektromotor zaisťuje pre značku MINI typické potešenie z jazdy v mestských oblastiach, aj pri výletoch za hranice mesta. Pri uvedení na trh bude nové MINI Aceman dostupné vo verziách MINI Aceman E (kombinovaná spotreba elektrickej energie: 14,9 – 14,1 kWh/100 km podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km; trieda CO2: A. Dojazd v km podľa WLTP: 294 – 310) a MINI Aceman SE (kombinovaná spotreba elektriny: 14,8 – 13,9 kWh/100 km podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km; trieda CO2: A. Dojazd v km podľa WLTP: 382 – 407) so zvýšeným výkonom.

Elektromotor verzie MINI Aceman E s výkonom 135 kW (184 k) generuje krútiaci moment 290 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z pokoja na 100 km/h za 7,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 160 km/h. S výkonom 160 kW (218 k) generuje model MINI Aceman SE krútiaci moment 330 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 170 km/h.

S kapacitou 42,5 kWh dosahuje batéria modelu MINI Aceman E v testovacom cykle WLTP dojazd 310 kilometrov. Vysokonapäťová batéria verzie MINI Aceman SE ponúka kapacitu 54,2 kWh, vďaka čomu poskytuje dojazd 406 kilometrov podľa WLTP.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov