Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi Q6 e-tron: Novinka má mnoho prvenstiev

Elektrické SUV je postavené na úplne novej 800 V platforme PPE (Premium Platform Electric), ktorá vznikla v spolupráci s Porsche.

Nové Audi Q6 e-tron prichádza na trh s množstvom zaujímavých a absolútne originálnych technologických vymožeností. Má napríklad svetlá s aktívnym digitálnym digitálnym podpisom riadeným softvérovým modulom v počítači- ako prvé na svete! Vzadu má potom Audi digitálne OLED svetlá druhej generácie s 360-timi segmentami – každých 10 milisekúnd generujú nový obraz!

Nový dizajnový jazyk 

Z pohľadu dizajnu ide o výraznú evolúciu, ktorá však v sebe nesie prvky prechádzajúcich generácii. Všimnúť si môžete inovovanú prednú masku s 3D logom a aerodynamickým tvarovaním. Nové tvarovanie karosérie, predovšetkým však linku spájajúcu zadné svetlá so zadnými dverami Audi označuje pojmom “quattro blisters”.

Elektrické SUV nie je žiadny drobček – na dĺžku meria 4 771 mm, na šírku 1 993 mm a na výšku 1 648 mm. Rázvor osí kolies sa vývojárom podarilo natiahnuť na 2 899 mm, takže priestrannosť interiéru by mala byť zabezpečená. Batožinový priestor s objemom 526 litrov bude tiež viac než dostatočný.

255 za 10

Platforma využívajúca 800 V sieť dovoľuje nabíjanie akumulátora výkonom až 270 kW čo znamená, že na dojazd 255 kilometrov sa Audi Q6 e-tron nabije už za 10 minúť. Klasický údaj z 10 na 80 percent kapacity batérie predstavuje parádnych 21 minút. Samozrejmosťou je prediktívny tepelný manažment batérie.

Zaujímavosťou je, že ak nabíjací stojan pracuje so 400 voltovou technológiou, Audi dokáže batériu s napätím 800 V rozdeliť na dve časti a oba nabíjať výkonom 135 kW. Počas nabíjania sa obidve časti batérie kapacitne vyrovnajú a na záver sa už dobijú spolu. Model Q6 e-tron disponuje 11-kilowattovou palubnou nabíjačkou pre domáce nabíjanie z wallboxu.

Tri displeje

Úplne nová je aj koncepcia interiéru, ktorá zahŕňa až tri displeje. Dvojicu spojených OLED obrazoviek (11,9″ + 14,5″) využíva vodič a pred spolujazdcom sa ešte nachádza aj ďalší 10,9-palcový dotykový displej. Zaujme útlejší stredový panel aj netradične tvarovaný volant.

Posádka sa môže tešiť na audio-sústavu Bang & Olufsen Premium, ktorú poháňa 20 reproduktorov s výkonom až 830 W. Štyri reproduktory sú dokonca integrované do opierok hláv. Mimochodom, informačný systém po novom využíva  Android Automotive a ponúka množstvo aplikácii, napríklad aj YouTube.

Viac ako 600 kilometrov

Nové Audi Q6 e-tron má lítium-iónový trakčný akumulátor s kapacitou 100 kWh, pričom maximálny dojazd elektrického SUV by mal prekračovať hranicu 600 kilometrov. Ak vás zaujíma výkon, tak prezradím, že nové Audi sa pýši systémovým výkonom 285 kW.

Ak si ale priplatíte a siahnete po verzii SQ6 e-tron, potom sa môžete tešiť na systémový výkon až 380 kW. A čo cena? Verzia Q6 e-tron začína na 75 560 eur a SQ6 e-tron na 94 270 eur.

Test: Audi Q8 55 TFSI quattro TT8 – Easy

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov