Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Epiq by mala zmeniť hru v prospech elektromobilov

Technický bratranec štúdie Volskwagen ID.2 all nesie označenie Škoda Epiq a vyzerá zaujímavo.

Poďme k menu. Písmeno C alebo K je zrejme v rámci Škoda Auto a.s. zakázané a preto sa na konci každého modelu objaví Q. Kodiaq, Karoq, Kamiq, Enyaq a teraz aj Epiq. Nový model by mal byť epický, hoci skôr bude jeho pointa prístupnosť pre široké masy. Je to elektromobil a ako taký nesie v sebe automatické odmietanie u časti publika.

Nový dizajnérsky jazyk je atraktívny, tak ako doteraz. Trocha hatchback, trocha SUV, tak trocha v spodnej časti nárazníka Jeep ale v prvom rade moderný crossove. Nesie označenie.

Modern Solid a v tlačovej správe nájdeme vyjadrenia o harmonickej kombinácii inteligentných funkcií a praktickosti s atraktívnym vzhľadom a samozrejme nesmie chýbať zmienka o udržateľnosti. To je dnes povinnosť, ktorú musia prezentovať všetky firmy vrátane výrobcov narkotík.

Namiesto instragramového Duck Face má Epiq čelnú masku nazvanú Tech-Deck Face, ktorá je modernou interpretáciou tradičnej masky chladiča vozidiel značky Škoda. Za lesklým čiernym povrchom sa ukrýva kamera aj radar adaptívneho tempomatu. LED svetlomety ponúknu vo vyšších verziách LED Matrix technológiu, tvar denného svetiel interpretuje písmeno „T“. Karoséria je dlhá 4,1 metra.

Dizajnérsky jazyk Modern Solid využíva aj interiér. Dvojramenný volant je v tomto prípade spracovaný lepšie a nechýbajú mu ani tlačidla, na druhej strane sme nenašli stopy po klasickom ovládaní tlačidlami. Naopak 5,3-palcový virtuálny kokpit ponúkne novú grafiku pod ním sa nachádza 13-palcový hlavný stredový displej infotainmentu na štýl automobilov Tesla. Všetko je strihnuté minimalisticky elegantne a s ohľadom na možnosť individualizácie.

Otvorený odkladací priestor napríklad ponúka miesto na bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, ktorý sa mimochodom bude dať prvýkrát v histórii automobilov Škoda použiť aj ako digitálny kľúč. Viacero praktických Simply Clever prvkov nájdete aj v batožinovom priestore, ktorý ponúka objem až 490 litrov.

Na technické údaje je zatiaľ Škoda skúpa, no sľubuje dojazd na úrovni 400 kilometrov a samozrejme, osobitý dôraz sa kladie aj na udržateľnosť, čo dokazujú moderné, ekologické, recyklované a recyklovateľné materiály použité nielen v interiéri vozidla. Okrem spomínaného 400-kilometrového dojazdu Škoda Epiq zaujme napríklad aj podporou tzv. V2L, čo je v podstate možnosť využitia energie z batérie na pohon externých zariadení vrátane domu. Poslednou perličkou je cena, ktorá by sa mala pohybovať na úrovni 25 tisíc eur, Epiq by tak mal byť dostupnejší pre širšie masy.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov