Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Corsa Hybrid a Grandland Hybrid: Novinky z Rüsselsheimu

Elektrifikácia benzínového trojvalca 1,2 Turbo bola už dávnejšie ohlásená a očakávaná. Zmyslom mild-hybridu je najmä úspora paliva.

Opel v najnovšej tlačovej správe oznamuje zaradenie mild-hybridu so 48-voltovou technológiou do ponuky pri modeloch Corsa a Grandland. Ide o pohonné jednotky vhodné do najmä mestského prostredia a pre ľudí, ktorí kladú dôraz na úsporu paliva a s tým súvisiace šetrenie prírody. Základom pohonu je 1,2-litrový trojvalec, ku ktorému pribudla nová 6-stupňová automatická prevodovka. Prídavný elektromoto disponuje výkonom slušných 21 kW.

Ide o to aj úspornejšie 

Výrobca sľubuje, že elektrifikované pohony vodičovi zaručujú dostatok šoférskeho potešenia z každodennej jazdy. Čo je však dôležitejšie, mild-hybrid má nižšiu spotrebu paliva resp. produkciu emisií v porovnaní s rovnakým motorom bez elektrifikácie. Tak napríklad Opel Corsa 1,2 Turbo s výkonom 74 kW má normovanú spotrebu 5,4-5,5 litra a emisie CO2 121-124 g/km. S mild-hybridom mý tento motor o liter nižšiu spotrebu a asi o 18% nižšiu tvorbu emisií. Za zmienku stojí aj fakt, že spaľovací motor a elektromotor, podľa slov automobilky, fungujú v príjemnej koordinácii.

 

V každodennej mestskej premávke, ako aj pri jazdách po okresných cestách, dokážu spaľovací motor a elektromotor pracovať samostatne podľa aktuálnych podmienok. Opel hovorí, že aj v harmónii medzi spotrebou paliva/energie a výkonom. Zdôrazňuje však, že mild-hybrid má najväčší význam v meste.

Pomáha hlavne v meste 

Tak Opel Corsa, ako aj Grandland využívajú pri štarte výhradne spaľovací motor, elektromotor sa pripája a pomáha počas akcelerácie a rozjazdu po zastavení. Podpora elektromotora sa najviac prejavuje v nízkych otáčkach, kedy spaľovací motor nemá dostatočne vysoký krútiaci moment.

V nízkych rýchlostiach dokážu autá jazdiť aj v čisto elektrickom režime, no nakoľko ide iba o mild-hybrid, hovoríme o maximálne jednom kilometri. Podstatnejšie je, že elektromotor autá využívajú pri mestskom manévrovaní, napríklad na parkovisku, čo vo výsledku môže znamenať až 50 % času. Počas brzdenia autá prostredníctvom rekuperácie dobíjajú energiou akumulátor a po uvoľnení pedálu akcelerátora dokážu plachtiť.

Na oficiálnej stránke výrobcu vidíme, že Opel Corsa Hybrid je už v ponuke, jeho cena začína na 21 190 eur, Opel Grandland Hybrid sa zatiaľ v cenníku nenachádza.

Opel Corsa: Potešenie (nielen) pre Generáciu Z

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov