Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Umenie sa snúbi s inováciami: BMW i5 Flow NOSTOKANA

Spoločnosť BMW Group predstavuje na veľtrhu umenia Frieze Los Angeles spojenie umenia a inovácií v podobe modelu BMW i5 Flow NOSTOKANA.

Jedinečné vozidlo kombinuje technológiu zmeny farieb vyvinutú automobilkou BMW s umeleckým jazykom juhoafrickej umelkyne Esther Mahlangu. Dizajnérsky kúsok s pripevnenými časťami filmu, ktorý možno elektronicky meniť, stelesňuje najnovší vývoj v technológii zmeny farieb povrchov vozidiel v spolupráci so spoločnosťou E Ink. Vozidlo BMW i5 Flow NOSTOKANA absolvovalo svoju svetovú premiéru 29. februára počas otvorenia veľtrhu. Súčasná pocta pripomína BMW Art Car, ktoré v roku 1991 navrhla Esther Mahlangu. „BMW i5 Flow NOSTOKANA ctí históriu značky BMW a jedinečným spôsobom pokračuje v príbehu našich globálnych aktivít v kultúre. Spája umenie a dizajn prostredníctvom progresívnych technológií. V tomto prípade sa umením stáva samotná technológia,” hovorí Adrian van Hooydonk, šéf BMW Group Design.

Mahlangu navrhla v roku 1991 v poradí 12. vozidlo BMW Art Car vychádzajúce z modelu BMW 525i, čím sa stala prvou ženou a prvým africkým umelcom, ktorému sa to podarilo. „Jej umenie ma inšpirovalo už pred rokmi, keď bol koncept zmeny farby na automobile len nápadom v mojej hlave,” hovorí Stella Clarke, výskumná inžinierka divízie Open Innovations v BMW Group. „Teraz dokážeme túto myšlienku realizovať a spolupráca s Esther Mahlangu bola absolútne neskutočná.” Farby a geometrické vzory tejto 88-ročnej umelkyne predstavujú ideálny základ na oživenie inovatívnej technológie Flow na vozidle BMW i5. Všestrannosť elektroforetických zmien farieb mení plne elektrický sedan na dynamické umelecké dielo. „Fascinuje ma sledovať, ako môže moderná technológia rozšíriť moje umenie a sprístupniť ho úplne novému publiku,“ hovorí Mahlangu.

Umenie Ester Mahlangu sa snúbi so špičkovou technológiou

Na vozidle BMW i5 Flow NOSTOKANA, pomenovanom po Mahlanguinom prvom synovi, sa nachádzajú časti filmu, ktoré možno elektronicky meniť, pričom každý má dva pásy cez strechu, kapotu a zadnú časť, ako aj boky vozidla. Podobne ako čítačka elektronických kníh, aj v každej fólii E Ink sa nachádza niekoľko miliónov mikrokapsúl. Štruktúru a usporiadanie farebných častíc, ktoré obsahujú, možno zmeniť privedením elektrického napätia. To umožňuje vytvárať typické farby a vzory Mahlanguinho umenia v neustále sa meniacich kompozíciách.

Zmeny vzorov sprevádza rovnako mimoriadny zvuk, ktorý špeciálne zložil Renzo Vitale, kreatívny riaditeľ spoločnosti BMW Group pre zvuk, pre BMW i5 Flow NOSTOKANA. Aby Vitale skombinoval zvukovú grafiku značky BMW s juhoafrickou kultúrou Ndebele, použil sekvencie z Mahlanguinho hlasu, ako aj zvuk štetcov z peria, ktoré používala na maľovanie. Tie skombinoval so zvukmi, ktoré vydávajú farebné ceruzky používané v dizajnovom štúdiu BMW a s akustickým signálom, ktorý znie ako spätná väzba pri ovládaní dotykového displeja v BMW i5. Tak vznikol zvukový mix, ktorý sa jemne začína na začiatku každej zmeny farby a s jej postupom zvyšuje intenzitu.

Vytvorenie každého detailu komplexných ornamentov si vyžiadalo, aby sa na BMW i5 Flow NOSTOKANA upevnilo 1 349 častí fólie, z ktorých každá sa dá individuálne ovládať. Proces rezania laserom používaný na orezanie fólie a dizajn elektronického ovládania vznikli v spolupráci so spoločnosťou E Ink. Prispôsobenie technológie pre zakrivené povrchy, ako aj naprogramovanie animácie, to všetko pochádza z vlastného vývoja spoločnosti BMW Group.

Z celkového pohľadu sa technológia zmeny farieb rýchlo rozvíja. Model BMW iX Flow s technológiou E Ink predstavený v roku 2022 dokázal stlačením tlačidla prepnúť z bielej farby na čiernu. O rok neskôr nasledovalo prvé viacfarebné vyhotovenie. Celkovo 240 sekcií filmu aplikovaných na BMW i Vision Dee dokázalo zobraziť až 32 farieb. Aktuálna fáza vývoja teraz umožňuje ešte viac farieb a vzorov. Zároveň sú jednotlivé sekcie filmu robustnejšie – čo by mohlo uľahčiť prípadnú budúcu sériovú výrobu. Vozidlo BMW i5 Flow NOSTOKANA však zatiaľ zostane jediné svojho druhu.

BMW radu 5 Touring: Poznáme slovenské ceny!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov