Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Superb a Kodiaq – Drahšie, ale ponúkajú oveľa viac.

Škoda dnes, presne na poludnie, zverejnila ceny a spustila predaj modelov Superb a Kodiaq. My sme vás o nich informovali na našich sociálnych sieťach o niečo skôr. Teraz prinášame viac informácií.

Superb prichádza na trh v karosárskej verzii kombi s jednou benzínovou a dvomi naftovými motorizáciami. Ďalšie pohonné jednotky a tiež verzia liftback prídu na trh ešte v priebehu tohto roku.

Škoda Superb Combi aj Škoda Kodiaq sú aktuálne dostupné s výkonnými a úspornými pohonnými jednotkami 1,5 TSI ACT e-TEC (110 kW) či 2,0 TDI SCR EVO (110 kW alebo 142 kW), ktorá je už štandardne spojená so sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. V prípade silnejšej naftovej verzie je dostupný aj pohon všetkých štyroch kolies. Ďalšie motorizácie, ktoré zahŕňajú aj úsporný a ekologický plug-in hybrid, budú nabiehať v priebehu roku 2024. Zaujímavosťou plug-in hybridu bude 11 kilowattová vstavaná nabíjačka na striedavý prúd a 50 kW DC nabíjanie v sérii, ale tiež dlhší dojazd na elektrinu – a to až 100 km. Pre zaujímavosť, doterajšie plug-in hybridy mali striedavé nabíjanie s výkonom 3,6 kW, DC nabíjanie nemali a dojazd v EV režime bol 60 km. Kapacita akumulátora stúpla z 13 kWh na 25,7.

Superb aj Kodiaq prichádzajú s celkom novým označovaním výbavy. V prípade Superbu hovoríme o štyroch stupňoch výbavy – Essence, Selection, Laurin & Klement a Sportline, pritom výbavové stupne Essence a Sportline budú dostupné neskôr. Pre Kodiaq je aktuálne dostupný jeden výbavový stupeň – Selection, ale neskôr príde aj verzia Sportline. Okrem toho sa však otvorene hovorí aj o Kodiaqu RS a zahraničné média špekulujú aj o Superbe RS, tú nám ale slovenskí zástupcovia nepotvrdili. Okrem toho si svojho Superba a Kodiaq môžete v individualizovať interiérovými líniami, ktoré definujú farbu a materiály. Samozrejmosťou je aj množstvo prvkov, mnohé z nich Škoda ponúka vo výhodných balíkoch. To je vlastne win-win, pretože vy sa k tým prvkom dostanete výhodnejšie a Škoda zasa ušetrí pri testovaní.

Dnes je základná výbava pre Superb  verzia Selection a už aj ona ponúka mimoriadne bohatú štandardnú výbavu, mnohé položky medzigeneračne pribudli. Ide napríklad o prvky základnej ale aj mimoriadnej výbavy, menovite parkovacie senzory vpredu aj vzadu, cúvaciu kameru, tempomat s inteligentným obmedzovačom rýchlosti, elektricky ovládané komfortné predné sedadlá s masážnou funkciou a pamäťou, trojzónovú automatickú klimatizáciu, 13-palcový displej infotainment systému, akustické bočné okná vpredu i vzadu či napríklad multifunkčné hlavové opierky vpredu, množstvo bezpečnostných asistentov (Driver Assist, Turn Assist, Crossroad Assist, Crew Protect Assist)… Uvádzacia ponuka pridáva k výbave Transport paket, ktorý obsahuje elektricky ovládané piate dvere s virtuálnym pedálom, systém KESSY Full pre bezkľúčové odomykanie, zamykanie a štartovanie, osvetlenie vonkajších kľučiek, elektronicky ovládaný kryt batožinového priestoru a 3 siete v batožinovom priestore. Cena za benzínovú motorizáciu štartuje s uvádzacím bonusom na 38 840 eur vrátane DPH, naftový variant štartuje od 44 540 eur s DPH. Vrcholná verzia Laurin & Klement pridáva napríklad masážnu funkciu predných sedadiel s 10 vzduchovými vakmi, head-up displej, vyhrievané čelné sklo, osvetlenie vonkajších kľučiek či zadné opierky hlavy s úpravou pre spanie. Vrchol ponuky L&K je k dispozícii za cenu od 48 490 eur vrátane DPH. Uvádzacím bonusom k výbave L&K je balík asistentov, ktorý obsahuje Adaptive Cruise Control – adaptívny tempomat do 210 km/h, Adaptive Lane Assist, Intelligent Park Assist, Trained Park Assist a Area View s 360° kamerou v hodnote 901 eur.

Kodiaq prichádza v rovnakých motorizáciách ako nový Superb, štandardne je k dispozícii so sedemstupňovou prevodovkou DSG a pohonom predných kolies. V prípade výkonnejšej naftovej verzie je štandardom pohon všetkých štyroch kolies. Bohatá základná výbava Selection zahŕňa napríklad LED predné svetlomety s asistentom diaľkových svetiel, stráženie mŕtveho uhla, asistent udržiavania jazdného pruhu, asistent rozjazdu do kopca, rozpoznávanie dopravných značiek so strážením rýchlosti, parkovacie senzory vpredu a vzadu, parkovaciu kameru, 10-palcový virtuálny kokpit, svetelný a dažďový senzor, trojzónovú klimatizáciu Climatronic, vyhrievanie predných sedadiel, bezdrôtové nabíjanie telefónu a mnoho ďalších komfortných aj bezpečnostných prvkov. Cena novej generácie modelu Kodiaq pritom štartuje od 36 170 eur vrátane DPH. V rámci uvádzacej ponuky k výbave Selection nový majiteľ získa paket Convenience v hodnote 1 069 eur, ktorý obsahuje elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča s pamäťou, elektricky ovládané piate dvere, ako aj systém KESSY Full pre bezkľúčové odomykanie, zamykanie a štartovanie či alarm so Safe systémom. Štandardný látkový interiér Loft je možné na prianie nahradiť interiérom Lounge, Suite v čiernom alebo hnedom prevedení. Pripravených je aj niekoľko tematických paketov a množstvo ďalších položiek na prianie vrátane ťažného zariadenia s asistenciou pre jazdu s prívesom.

Ceny sú známe, autorizovaní partneri značky Škoda už prijímajú objednávky, prvé vozidlá zákazníkom dorazia v druhom štvrťroku 2024. Mimochodom, súčasťou štandardnej výbavy je predĺžená záruka na 5 rokov alebo 100 000 km, pričom tie kilometre môžete rozšíriť.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov